Rust en bezinning

Source: E.M.J. (Lilianne) Ploumen i, published on Friday, April 2 2010.

Het is bijna Pasen, vandaag Goede Vrijdag. Pasen is een feest voor vele religies maar brengt ook een beetje rust bij mensen. Of je het nu viert omdat je Christen bent, Joods, of omdat je van eieren zoeken houdt, voor iedereen is het een extra lang weekeinde. In politiek Den Haag hadden ze zelfs tot niet zo lang geleden de traditie dat er ook op de dinsdag na de Pasen niet vergaderd werd.

Omdat sommige volksvertegenwoordigers van de Staten Generaal van ver moesten komen, konden zij de reis niet in één dag maken. Een koets uit Groningen deed minstens twee dagen over de reis, en op Paasmaandag mocht uit respect voor de Heer niet gereisd worden. En hoewel er al heel lang geen koets meer vertrokken is uit Groningen en ook het respect voor de Heer niet meer maatgevend is, is dit pas een paar jaar geleden afgeschaft.

De rust van een extra vrije maandag leidt bij mij altijd tot bezinning, Op de radio alleen maar achtergrondgesprekken en geen filemeldingen. Veel muziek. Tijd om na te denken.

Ik hoop dat meer mensen die tijd nemen om ook weer eens na te denken, bijvoorbeeld over de politiek. En dat ze bedenken dat de politiek er is om de mensen te dienen en niet andersom. Met lede ogen zie ik de moeilijke college onderhandelingen in het land aan. Het is op sommige plaatsen door de sterke politieke verdeeldheid lastig om tot een resultaat te komen. Partijen lopen te pas en te onpas van de onderhandelingstafel weg. En niet om iets inhoudelijks, zoals meer geld voor onderwijs, waarvoor ze tijdens de gemeenteraadsverkiezingen zo hartstochtelijk campagne voerden. Ze lopen weg, omdat ze het belang van hun eigen partij boven het belang van de mensen in hun stad of dorp stellen.

Onlangs werd Job Cohen op de radio gevraagd of hij wel was opgewassen tegen het huidige gure klimaat. Te horen was een fragment van een kamerlid, die het passend vond om Wouter Bos uit te schelden in het parlement, een beschamende vertoning. Het antwoord van Cohen klonk mij als muziek in de oren. 'Ik ga daar niet aan meedoen'. Kunnen we dat met zijn allen afspreken? Politici moeten met respect met elkaar omgaan, zij stellen zich dienstbaar op, het belang van de mensen in het land staat voorop. Als voorzitter van de Partij van de Arbeid zal ik zelf het goede voorbeeld geven.