Binnenhofblog 14

Source: P.M.M. (Pierre) Heijnen i, published on Saturday, April 10 2010.

Over onder meer het verkiezingsprogramma en het overlijden van Frieda Haas.

Verkiezingsprogramma

Mooi programma. Duidelijke keuze: de sterkste schouders de zwaarste lasten; de economie niet kapot bezuinigen; hervorming van de AOW, hypotheekrenteaftrek en studiefinanciering om onze voorzieningen ook in de toekomst op peil te houden en nog te verbeteren (onderwijs); veel aandacht voor burgerschap; een nieuw sociaal en democratisch akkoord. Iedereen telt mee. Daarmee kunnen we vol zelfvertrouwen de verkiezingen in.

Herindeling

Deze week de eerste ronde. Onder het motto ‘als het niet kan zoals het moet, dan moet het maat zoals het kan’. Want veel van de nieuwe gemeenten zijn niet moeders mooiste. Maar dat krijg je als bestuurlijk draagvlak het belangrijkste criterium blijft en niet de interne of externe samenhang en de duurzaamheid. Dat moet voortaan echt anders. Provincies moeten de herindelingen beter begeleiden en zich gesteund voelen om richting te geven. Het is te hopen dat het CDA dat inziet en darmee helpt voorkomen dat er nog vaker suboptimale herindelingen moeten worden goedgekeurd omdat deze nu eenmaal op het meeste bestuurlijke draagvlak kunnen rekenen.

Frieda Haas

Afgelopen donderdag is afscheid genomen van Frieda Haas. Deze markante partijgenote uit Moerwijk is op 91-jarige leeftijd plotseling overleden. Zou ze het me kwalijk hebben genomen dat ik niet naar haar uitvaart ben geweest in verband met de werkgroep Jeugdzorg in de Tweede Kamer? Het knaagt wel, want net als veel anderen in de Haagse PvdA en in Moerwijk was ik erg op haar gesteld. Frieda was doof, maar deed desalniettemin volop mee aan de politieke debatten in de Haagse afdeling. Je moest wel duidelijk spreken, dan kon zij je al liplezend goed verstaan. Zo niet, dan werd je er streng op gewezen. Even streng reageerde zij altijd op taalfouten in mijn blogs. Zij was een van de trouwste lezers ervan en bleef zo goed op de hoogte van het gebeuren op het Binnenhof.

Bijzonder trots ben ik op die Haagse partijgenoten die haar onlangs nog uit eten namen. Ze zeggen wel eens dat we in onze club niet altijd zo goed met elkaar omgaan, maar het etentje met Frieda bewijst dat het ook anders kan. Frieda heeft ongetwijfeld als een van de laatste levende en actieve overlevenden van de vervolging in de Tweede Wereldoorlog in onze Haagse partij ons ook na haar dood nog veel te vertellen. Ik hoop oprecht dat Willem Minderhout en/of anderen daar stem aan willen geven. Maar ook zonder dat heeft haar aanwezigheid in het leven van honderden Haagse partijgenoten een onuitwisbare indruk achtergelaten: Frieda was in veel opzichten de verpersoonlijking van de noodzaak van de sociaaldemocratie: als antwoord op fascisme en onverdraagzaamheid, als voertuig van emancipatie van vrouwen, alleenstaanden, gehandicapten en arbeiders en als progressieve beweging die openstaat voor innovatie en nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen.

Den Haag Centraal

Voor leerlingen van het gymnasium in Leiden een ochtendje integratie behandeld. Zij deden mee aan de beleidscompetitie voor middelbare scholieren. Goed initiatief van Science Alliance om leerlingen voortgezet onderwijs te verbinden met de zo sterk vertegenwoordigde overheid in Den Haag.