Zuid-Afrika: de strijd tegen de zelfverrijking

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Monday, April 12 2010.

Bij de uitvaart van Eugene de Terre'Blanche stond een man met een spandoek: "Julius Malema is an uneducated arrogant little piece of pig-shit". Kijk wie het zegt. Zo'n typische Afrikaner boer, aanhanger van de Afrikaner Weerstand Beweging (AWB). Hij heeft het over de voorzitter van de ANC Youth League; een man die nu ook binnen het ANC kritiek te verduren krijgt. Ik denk niet dat de moord op Eugene Terre'Blanche een signaal is dat de rassenstrijd tussen zwart en blank in Zuid-Afrika oplaait, al lijken de AWB en Julius Malema daar wel op aan te sturen.

Julius Malema, nu negenentwintig en dus negen toen Mandela vrij kwam, is geen leider van de verzetsbeweging geweest. Daar is hij te jong voor. Er staan wel anti-apartheidsactivisten bij hem in het krijt. Jacob Zuma, de president van Zuid-Afrika, vooral. De ANC Youth League onder leiding van Malema heeft hem door alle schandalen heen gesteund in de strijd voor het presidentschap.

Zuma hield Malema dus de hand boven het hoofd. Malema wil zijn achterban graag doen geloven dat hij een gewone zwarte jongen is, maar bezit twee huizen en laat het breed hangen. Toen een BBC journalist hem aansprak op het feit dat hij in Santon woont, het Wassenaar van Johannesburg, liet Malema hem uit de zaal verwijderen. Na hevige kritiek heeft Zuma hem uiteindelijk terechtgewezen voor zijn gedrag tegen de journalist en zijn volharding om het strijdlied 'kill de boer' te blijven zingen ondanks een rechterlijk verbod.

Toen ik in 2002 voor het eerst in Zuid-Afrika was, woonde ik op Witwatersrand Universiteit in Johannesburg een lezing bij van een Zimbabwaanse activist en schaduwminister van MDC, de partij van Tsvangirai. Hij waarschuwde het ANC:

"Jullie maken je zorgen hoe Zanu-PF, de partij van Mugabe, Zimbabwe te gronde richt, maar let vooral ook op de staat van de democratie in jullie eigen land. Let op de Zanuficering van het ANC."

Hij bedoelde te zeggen dat ook leiders van de verzetsbeweging in tijden van vrede kunnen corrumperen. Malema lijkt de kant op te gaan waar de MDC'er in 2002 voor waarschuwde. En hij is niet de enige. Politici verrijken zich door buitenlandse bedrijven lucratieve contracten te geven met een stevige kick-back. Zuma zelf weet overal geld van te maken. Nu is er weer onduidelijkheid over de manier waarop hij de uitbreiding van zijn vastgoed in Kwazulu Natal weet te financieren.

Oud ANC-parlementariër Andrew Feinstein schreef er een boek over: After the party. De grootste partij van het land heeft - terecht - nog steeds krediet omdat zij de apartheid hebben weten af te schaffen. Ze zijn het aan hun stand verplicht om de zanuficering van het ANC tegen te gaan. Het mooie werk van de partij en de strijd van Nelson Mandela mag niet verloren gaan door corrupte politici die niet met macht weten om te gaan.

Ik ben vice-voorzitter van de EP-delegatie naar Zuid-Afrika en werkte acht jaar voor het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika. Eerdere blogposts van me over Zuid-Afrika vind je op mijn Hyves-pagina. Ik heb er hieronder een paar neergezet.