Peter van Dalen: Een droom komt uit!

Source: P. (Peter) van Dalen i, published on Monday, February 23 2009.

Een aloude droom is uitgekomen! Ik mag de lijst van ChristenUnie-SGP gaan trekken. De Europese lijst is vastgesteld door het partijcongres in Haarlem op 31 januari. Inmiddels hebben we de eerste bijeenkomsten gehad van ons gezamenlijke campagneteam. Het doet me goed te zien dat iedereen erg betrokken is. Dit is de eerste bijdrage van Peter van Dalen, lijsttrekker voor de Europese Verkiezingen 2009.

Ook beginnen de aanvragen voor allerlei spreekbeurten binnen te stromen. Die aanvragen verdelen we over de mensen die op de lijst staan. Leon Meijer bijvoorbeeld weet van sociale zaken, want hij zit in het Economisch en Sociaal Comité van de Europese Unie. Leon zal dus een discussiedag met de andere partijen doen op het Ministerie van Sociale Zaken.

Ook gaan we in de mei-maand een regiotour houden. We doen alle provincies aan. De opzet is dat we dan overdag een werkbezoek doen en dan 's avonds een avond houden voor belangstellenden uit de hele regio.

Naar Brussel

Deze week zijn we met een aantal kandidaten van onze lijst in Brussel geweest. In het Europees Parlement hadden Hans Blokland, Bas Belder en hun medewerker Jan Harm Boiten een goed programma voor ons in elkaar gezet. Gesprekken met onder andere een secretaris-generaal van één van de grote fracties in het EP, met een directeur van de bekende organisatie Open Doors, met medewerkers van de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging en een kennismaking met een aantal in Brussel gestationeerde journalisten.

Gedurende de dag is me duidelijk geworden dat veel EP-leden aandacht besteden aan mensenrechten en godsdienstvrijheid. Dat gebeurt onder andere in de zogenoemde delegaties. Het EP heeft een reeks delegaties met allerlei landen op de wereld. Bijvoorbeeld de delegaties met China, Rusland, de USA maar ook met allerlei kleinere landen. Tijdens bezoeken van die delegaties aan die landen kunnen mensenrechtenkwesties of zaken van godsdienstvrijheid aan de orde worden gesteld. Dat gebeurt gelukkig ook. Maar het is nogal ad hoc: een EP-lid bepaalt dat veelal zelf en een meer gecoördineerde aandacht voor bepaalde minderheden of vervolgde christenen is er nog niet. Ik denk er aan in het nieuwe Parlement (na juni 2009) een EP-werkgroep op te zetten om meer samenhang en afstemming in dit belangrijke onderwerp te krijgen. Dus: de dag in Brussel was intensief én nuttig!

De crisis

Ondertussen in Brussel ook nog wat nieuws over de aanpak van de financieel-economische crisis opgepikt. De medewerkers van Commissaris Kroes draaien overuren: ze moeten talloze aanvragen voor steun beoordelen. Ik hoop dat ze die aanvragen snel in behandeling kunnen nemen. Maar ook dat ze er scherp op zullen letten, dat al die steunmaatregelen niet ten nadele gaan van andere landen en bedrijven. De plannen van Sarkozy zien er wat dat betreft ongunstig uit. Hij wil de Franse economie en industrie flink in bescherming gaan nemen. Vooral de Nederlandse economie is daar gevoelig voor: wij voeren veel door, hebben veel belang in de transportsector en dus exporteren we veel. Als andere landen hun markten gaan afschermen is met name Nederland de dupe. Ook ons Kabinet moet hier scherp op blijven: natuurlijk, mevrouw Kroes zal haar werk best goed doen, maar ook vanuit Den Haag moeten we hier scherp op letten. Ik hoop dat het Kabinet goed blijft opletten en dit belangrijke onderdeel van de crisis niet vergeet!

Overigens wens ik de regering heel veel wijsheid met de te nemen maatregelen. Want het lijkt er op dat de crisis nog wel eens forser kan worden dan we nu al denken. Dat zou een ramp zijn: denk alleen maar aan allen die getroffen worden door werkloosheid ! Vooral de toename van jeugdwerkloosheid moet in de gaten gehouden worden. Ondertussen mogen onze kabinetsleden wel kijken hoe de Duitse regering de kwestie aanpakt. Daar gaat men gezinnen met kinderen extra ondersteunen: goed idee !

Dit was dan m'n eerste bijdrage aan mijn weblog. Als u wilt reageren: doen! (Om te kunnen reageren moet u zich inloggen)

Peter van Dalen