Maandag 1 december 2008

Source: M.L. (Marianne) Thieme i, published on Monday, December 1 2008.

Vandaag is het paddoverbod van kracht geworden. Een nieuwe uiting van bedilzieke confessionele politiek die zoveel mogelijk persoonlijke vrijheden lijkt te willen inperken, ook als daar decennia lang voor gestreden is.

De bio-industrie krijgt alle ruimte, omdat je niet zomaar een bedrijfstak kunt duperen, maar in geval van de paddokwekers en -leveranciers lijkt een omgekeerde argumentatie te gelden.

Ik heb er een opinie-artikel over geschreven, je leest ’t hier.

Joep Bertrams (Parool) maakte er weer een fijne cartoon over (net als Ruben Oppenheimer vandaag in NRCtrouwens)

En dan nog een dringende oproep om de petitie te ondertekenen tegen de zegetocht van Monsanto om Europa te overspoelen met genetisch gemanipuleerd voedsel. De belangen zijn zó groot dat minister Verburg tegen de wens van een Kamermeerderheid in spoed zet achter de invoer van genetisch gemanipuleerde gewassen. Diervoeders bestaan nu al in grote mate uit genetisch gemanipuleerde grondstoffen, straks zullen de mensen er ook direct aan moeten geloven. Proeven met muizen die het Monsanto maïs aten, leerde dat het leidde tot vruchtbaarheidsproblemen, aldus de universiteit van Wenen.

Morgen voer ik een debat met milieuminister Cramer over de toelating van genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s). Twee weken geleden nam de Kamer een motie aan die landbouwminister Verburg opriep om tijdens de Europese vergadering van landbouwministers in Brussel tegen de toelating van een gentechsoja te stemmen. De minister weigerde de motie uit te voeren en stemde als nog voor. Volgende week spreken de milieuministers, op initiatief van de Europees voorzitter Frankrijk in Brussel over de toelating van gentechgewassen (ggo) en de betrouwbaarheid van de veiligheidsonderzoeken. De Partij voor de Dieren is tegen het genetische geknutsel aan gewassen omdat de gevolgen voor de lange termijn niet te overzien zijn en de negatieve effecten nu al zichtbaar zijn. Zo geeft Greenpeace aan dat in de praktijk blijkt dat gentechsoja leidt tot meer gifgebruik, grote industriële monoculturen en verlies van biodiversiteit. Bovendien worden boeren steeds afhankelijker gemaakt van dure gepatenteerde zaden met bijbehorende bestrijdingsmiddelen. De Nederlandse overheid gelooft echter nog steeds in de mooie beloften van de industrie. Bovendien is zij eenzijdig gericht op de belangen van de veevoerindustrie en de bio-industrie die beiden het hardst roepen om de toelating van gentechsoja.

In Frankrijk is een grote petitie campagne opgestart om politici te wijzen op de gevaren van ggo gewassen en ze op te roepen een verbod op ggo-gewassen te steunen. De Franse organisatie heeft ook een Nederlandse versie gemaakt die hier is te downloaden. Via de website van Greenpeace kun je een digitale versie van de petitie invullen.

Snel tekenen die petitie!