Maandag 9 februari 2009

Source: M.L. (Marianne) Thieme i, published on Monday, February 9 2009.

We hebben de minister van Landbouw naar de Kamer geroepen om verantwoording af te leggen over het afschieten van, mogelijk drachtige, edelherten op Terschelling. De minister maakte vandaag bekend dat zij toestemming heeft verleend voor het afschieten van de herten, nadat enkele pogingen om de dieren te verdoven en te vangen mislukten. Inmiddels blijkt dat de eerste vijf jagers al van start zijn gegaan en dat dit aantal in de loop van de week zal worden uitgebreid.

Het is onbestaanbaar dat nu zo makkelijk wordt gegrepen naar het geweer. Dat enkele hindes mogelijk drachtig zouden zijn, maakt deze situatie alleen maar schrijnender. Afgelopen weekend zei het ministerie nog dat de vaste looproutes van de herten in kaart waren gebracht. Een meer diervriendelijke oplossing voor deze dieren, zoals verdoving, zou hierdoor haalbaar moeten zijn. Dat de minister jagers carte blanche geeft om herten te schieten terwijl ze zelf in het buitenland bivakkeert geeft aan dat zij zich weinig tot niets gelegen laat liggen aan maatschappelijke kritiek.

De Partij voor de Dieren is een protest-emailactie begonnen richting de minister. Klik hier en doe mee!

Meer rottigheid rondom de Waddenzee. Vanaf september 2008 zijn er al 134 zieke zeehonden opgenomen in de Zeehondencrèche Lenie ’t Hart. De zieke zeehonden hebben allemaal een longworminfectie, een terugkerend probleem. Dit is een kinderziekte waar de meeste zeehonden normaal gesproken in hun eerste jaar overheen groeien. Door vervuiling is het immuunsysteem echter dusdanig aangetast dat veel zeehonden nu in de problemen komen. Maar mogelijk zijn er nog meer oorzaken zoals een afname van het aantal kleine vissen in de Noordzee.

Longwormpatientje “Dropje”.

Goed nieuws verder van de HEMA die onder druk van Wakker Dier eindelijk geen worsten meer verkoopt van onverdoofd gecastreerde biggen. HEMA koopt nu zogeheten ‘berenvlees’ (ongecastreerde biggen) of vlees van verdoofd gecastreerde biggen.

Tot morgen!