Politieke wandeling: Tjeukemeer

Source: E.A. (Ernst) Cramer i, published on Saturday, April 17 2010.

U kent het concept van de politieke wandeling waarbij we tijdens de wandeling in een bepaald gedeelte van Nederland bespreken welke knelpunten, kansen, bedreigingen en oplossingen er liggen in de relatie tussen natuur en landbouw, voor burgers en boeren. Ik was dan ook verrast dat ik te horen kreeg dat de wandeling in Friesland een vaartocht werd. Wat een geweldige dag!

We vertrekken vanaf de haven in Oosterzee, Friesland. We komen aan bij een groepje mensen van de ChristenUnie kiesverenigingen Lemsterland en Skasterlân. En daar bega ik algauw mijn eerste foute opmerking…op de vraag of ik Fries kan verstaan geef ik aan dat dat niet mijn sterkste kant is. Als je iets voor me geheim wilt houden moet je gewoon in dialect tegen elkaar blijven praten. Oei…Fries is dus een taal hè. En dat moet er wel even ingepeperd worden. Terecht overigens.

We vertrekken zodra de burgemeester van Lemsterland ook is aangekomen, Dick Stellingwerf. En het was al wel een paar keer opgemerkt, maar wegvaren onder een streeploze lucht lijkt gewoon, maar is het dus niet. We hebben daar in de loop van de dag dan ook nog een paar keer even bij stilgestaan. We varen rustig op het schip van Jan en Wiegerje Coehoorn weg uit het haventje. En daar vertelt Dick al gelijk het eerste wetenswaardigheidje. Het haventje met de, inmiddels geblokkeerde, sluis is het einde van een trekvaart waarover vroeger de turf uit het gebied naar de grote steden werd vervoerd. Haaije de Jong doet de aftrap in welkomstwoord en wat de bedoeling is, en dan is het genieten geblazen. Juist die discussies die nodig zijn hoe je omgaat met boeren die in gebieden zoals in zuidwest Friesland leven en niet zomaar kunnen uitbreiden. En dat we daar als samenleving veel meer oog voor moeten krijgen. En ook voor moeten willen betalen, want dat landschap onderhouden kan niet gratis.

In dat licht was de toelichting op een van de eilandjes door Diederik Sleurink ook leuk hoe hij als schapenhouder bezig is met mobiele schapenkuddes. Daar kun je natuurlijk hele leuke grappen over maken maar het is vooral een mooi concept waarbij een commercieel bedrijf gewoon bezig is met intensief natuurbeheer. Uitgebreid wordt uitgelegd dat je daarbij niet dat romantische beeld van een schaapherder met zijn kuddes moet hebben, maar gewoon commerciële dienstverlening. Dus eigenlijk precies wat ik nu nastreef: niet betalen op basis van geleden schade omdat je geen normaal inkomen uit een agrarisch bedrijf kunt halen, maar betalen als een product voor beheer. Dat doe je niet op een enkele hectare en Diederik heeft dus ook meerdere kuddes waarop hij op een heel aantal plaatsen in Nederland nu actief is. Met een plan, opgesteld voor de opdrachtgever, wordt in meerdere jaren doelbewust toegewerkt naar het gewenste eindbeeld. Een goed verhaal wat uitstekend past in de noodzaak ons cultuurlandschap goed te onderhouden. Natuurlijk zijn er wel risico’s want nu er bezuinig moet worden zou dat best een kunnen gebeuren dat gemeentes deze vorm van beheer niet meer willen betalen. En dat zou zonde zijn…

Vlak bij het haventje waar we aan het einde van de vaartocht ook weer aanlegden hebben we ons nog even vergapen aan het mooiste basisschooltje van Nederland. Een strandje naast het speelplein, en vrij uitzicht op het Tjeukemeer. In weer en wind. Tja, ik kan me dan wel voorstellen dat er soms een beetje last is van concentratieproblemen…

Bedankt mensen voor deze schitterende dag en bijzondere wandeling!

Ernst

Zie hier de fotoreportage van deze politieke wandeling