Rust? - Main contents
Je zou denken dat het wat rustiger wordt in de Kamer nu dat het kabinet demissionair is, maar ik merk dat de debatten gewoon doorlopen, aangevuld met een toenemend aantal debatten buiten de deur. Nu staat het buitenland ook niet stil, en dus we bespreken in de Kamer gewoon de inzet van Nederland bij allerlei internationale organisaties. Mits uiteraard de ministers daar kunnen komen met die aswolk boven Europa.
Minister van Financiën De Jager moest ook al van Madrid in een tourbus terugkomen vannacht. Dus wie weet komt de voortgang van heel wat Eurotops in gevaar. Als we nu nog in de Koude Oorlog hadden gezeten, hadden we zeker de Russen ervan verdacht die vulkaan tot uitbarsting te hebben aangespoord.
President Obama wil de kernwapens de wereld uit, dus belanden we plotseling weer in de jaren tachtig. Zo hebben we het in de Kamer nu over kernwapens de wereld uit. Te beginnen in Europa. Amerika en Rusland hebben vorige week een verdrag ondertekend dat eenderde van de lange afstand kernraketten verminderd. Dat geeft hoop voor vermindering van de in Europa aanwezige tactische raketten. Als ze er zijn, al is dat natuurlijk een publiek geheim.
Kernwapens brengen ons automatisch op Iran. Een land dat meteen na de Kernwapentop in Washington dacht: dat kunnen wij ook. Ook Iran wil de kernwapens de wereld uit; vooral uit de VS en Israël. Minder happig zijn ze om de VN in hun eigen keuken te laten kijken hoe het staat met de kerncentrales van Iran zelf. Ook wil Iran opeens actief de mensenrechten gaan promoten door lid te worden van de VN-mensenrechtenraad. Dat is ongeveer het zelfde als een lobbyist van de bio-industrie die voor de Partij va de Dieren de Tweede Kamer in wil. Of, zo u wilt, een legerimam die graag vriend wil worden met Geert Wilders. Vandaar mijn oproep afgelopen dagen aan de minister van Buitenlandse Zaken om alles eraan te doen om het laatste beetje geloofwaardigheid van de mensenrechtencommissie te behouden door alles op alles te zetten om te voorkomen dat Iran daarvan lid wordt.
Opmerkelijk was het dat de linkse partijen zoals de SP, GroenLinks en PvdA niet mee wilden tekenen met de Kamervragen. Schijnbaar valt het met die mensenrechtenschendingen in Iran nu wel weer mee, waar men eerst zo verontrust over was na het bloedig neerslaan van de demonstraties tijdens de presidentsverkiezingen. Het wordt er niet overzichtelijker op allemaal.
Deze week hoopt de parlementaire werkgroep Jeugdzorg (waar ik ook deel van uit maak) tot een eindrapport te komen. We zijn op de goede weg en het ziet er naar uit dat van SP tot aan VVD het eens is over de grote lijnen van een stelselherziening. Dat we dat nog een keer mogen meemaken. Uniek dat partijen zo over hun eigen schaduw durven heenstappen, en dat zes weken voor de Tweede Kamerverkiezingen. In mei zal het rapport gepresenteerd worden. Een klein tipje van de sluier: er zal een verschuiving plaatsvinden van provincie naar gemeente.
Net voor de finish maakt de PvdA een draai van 180 graden. Eerst waren ze bereid en hebben ze voor een motie gestemd om de leeftijd via een experiment te verhogen van 16 naar 18 jaar. Alle voorlichtingsinstituten, bestuurders, wetenschappers vragen hierom. Maar nu de PvdA geen deel meer uitmaakt van de regering, willen ze het niet meer. Daarmee laten we een van de belangrijkste instrumenten vallen om iets te doen aan het overmatig en te vroeg drinken van onze jongeren, wat jaarlijks leidt tot onherstelbare schade aan de hersenen. (Zie mijn ingezonden artikel in de Volkskrant vandaag). Het is nog niet te laat. Spreek uw PvdA-vrienden aan, om de fractie op te roepen alsnog tot inkeer te komen. Beter twee keer gedraaid, dan ten hele verdwaald.
Aanstaande zaterdag houdt de ChristenUnie haar verkiezingscongres. Daar wordt het partijprogramma en de kandidatenlijst vastgesteld. Ben benieuwd welke amendementen er nog worden aangenomen. Ik ga nu maar nog enkele amendementen van commentaar voorzien, als medelid van de programmacommissie.
Joël Voordewind