Op nummer 14!

Source: A.H. (Attje) Kuiken i, published on Wednesday, April 21 2010.

Gisteren heeft de PvdA de conceptlijst voor de verkiezingen van 9 juni aanstaande bekend gemaakt. Ik sta op nummer 14. Onderstaand het artikel in Bn de Stem over de twee Bredase vrouwen op de lijst

Twee Bredase vrouwen op PvdA-lijst

Op de voorlopige kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen die de PvdA gisteren bekendmaakte, staan twee Bredase vrouwen: Attje Kuiken op nummer 14 en Myrthe Hilkens op 32. Deze 31-jarige journaliste en schrijfster werd geboren in Limburg en woonde vanaf haar 13e in Breda.

Na haar studie journalistiek in Tilburg werkte ze ongeveer tweeënhalf jaar voor BN DeStem. Hilkens, die vijf maanden geleden moeder is geworden, houdt serieus rekening met een plekje in de Tweede Kamer, vertelt ze vanuit Duitsland. Daar promoot ze momenteel haar zojuist vertaalde boek McSex. Hilkens is pas net lid van de partij. Tijdens haar strijd tegen de pornoficatie van de samenleving kwam ze in contact met PvdA-politici. Hilkens bepleitte onder andere dat muziekzenders als TMF voor middernacht geen vi- deoclips mochten uitzenden waarin vrouwen als lustobject fungeren. Eind vorig jaar werd de opiniemaakster benaderd voor de programmacommissie van de partij. Vervolgens werd ze gevraagd zich kandidaat te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Was een plek op de Christen- Unie-lijst niet logischer geweest voor Hilkens, die in de media regelmatig werd afgeschilderd als gezant van André Rouvoet? Absoluut niet, vindt ze. "Die beeldvorming klopt niet. Juist PvdA-politici als Ronald Plasterk en Jeroen Dijsselbloem hebben zich enorm betrokken getoond op dit terrein. Bovendien gaat mijn belangstelling verder dan seksualisering. Ik heb een diepgewortelde interesse voor jongeren en emancipatievraagstukken, maar ook bijvoorbeeld voor onderwijs."

Als journalist, die geacht wordt objectief te zijn, vond ze het moeilijk om kleur te bekennen. "Maar ik ben ervan overtuigd dat we in deze tijd van verharding en de opmars van Wilders meer dan ooit behoefte hebben aan een sterke sociale democratie. Daar wil ik mijn bijdrage aan leveren."

Attje Kuiken staat op nummer veertien, net boven Ahmed Marcouch. Met die verkiesbare plek is de 32-jarige Bredase, die sinds 2006 in de Tweede Kamer zit, erg content. "Ik zit nog relatief kort in de Kamer en wil graag afmaken waar ik aan begonnen ben."

Attje Kuiken: „Ik had gehoopt op een verkiesbare plaats, al mag je daar nooit op rekenen. Deze positie geeft erkenning aan mijn werk.”

Of Kuiken verder mag met haar huidige portefeuille Veiligheid en Politie, weet ze nog niet. Ze wil graag, maar de portefeuilleverdeling hangt volgens haar ook van de kwaliteiten van de andere kandidaten af. „Ik wil de strijd voor veiliger wijken en mijn aanpak van burenoverlast graag voortzetten. En agenten zitten nog te veel achter hun bureau. De politie moet weer de straat op.”

De PvdA-politica beviel onlangs van haar eerste kindje. Hoewel ze nog midden in haar zwangerschapsverlof zit, nam ze maandag alweer deel aan haar eerste verkiezingsdebat. „Dit is een gekke periode”, erkent ze. „Op 11 mei eindigt mijn verlof en ga ik nog een weekje terug de Kamer in. Ondertussen draait de campagne alweer op volle toeren. Maar dat is niet erg; met de noodzakelijke bezuinigingen in aantocht moeten we allemaal hard aan het werk.” Zorg en werk zijn goed te combineren, zegt ze. „Er zijn zoveel vrouwen die dat elke dag laten zien.”

 
Op nummer 14!
Bron: Blog Attje Kuiken