Weblog plenaire zitting Europees Parlement april 2010 - Main contents
De agenda van de plenaire vergadering van deze maand in Straatsburg werd overheerst door de recente rigoureuze sluiting van het Europese luchtruim. Dit had ook gevolgen voor het Europees Parlement: 300 van de 750 leden konden de vergadering niet bijwonen omdat het voor hen onmogelijk was naar Straatsburg te komen. Om deze reden zijn de stemmingen voor deze week, waaronder over mijn rapport over het Europees zeevaartbeleid tot 2018, uitgesteld tot 5 en 6 mei en werd de plenaire vergadering met een dag verkort, tot woensdagavond.
Europees Maritiem Beleid tot 2018
Voor mij persoonlijk was de bespreking van mijn rapport over het Europees Maritiem Beleid tot 2018 het hoogtepunt van deze week. Ik vond het goed vast te stellen, dat over de volle breedte van het Parlement steun voor dit rapport is uitgesproken. De stemming in de plenaire van mei zal ongetwijfeld een ruime meerderheid opleveren.
Inhoudelijk was voor mij het belangrijkste dat er erkenning is dat de Europese maritieme sector opereert op een mondiale markt: deze erkenning heeft tot gevolg dat de lidstaten in Europa maatregelen moet nemen en continueren om te voorkomen dat de gehele vloot uit Europa verdwijnt (uitvlaggen).
Ook is belangrijk de steun van het Parlement voor enkele specifieke uitdagingen voor de maritieme sector, zoals het groener maken van de sector, het aantrekkelijk maken van het beroep van zeevarende en de bestrijding van piraterij voor de kust van Somalië.
Debat over de sluiting van het Europese luchtruim
Dinsdag heb ik namens onze fractie van Europese Conservatieven en Hervormers een bijdrage geleverd aan het debat met Eurocommissaris Siim Kallas van Vervoer over de sluiting van het Europese luchtruim. De commissaris legde in zijn speech vooral de nadruk op het feit dat het besluit tot het sluiten van het luchtruim werd genomen door de nationale overheden en niet door de Europese Unie. Hij vond het wijzen met de beschuldigende vinger naar Brussel niet terecht. Op zich ben ik het daar wel mee eens maar dat vond ik nog niet het meest belangrijke. Het gaat er natuurlijk vooral om, dat we leren hoe we in de toekomst omgaan met dergelijke vulkaaruitbarstingen en dat we ook leren van de fouten die deze keer zijn gemaakt, want die zijn helaas wel gemaakt. Zo toonden testvluchten van onder meer KLM en Lufthansa al vrij spoedig aan dat het in bepaalde gedeelten van het Europese luchtruim helemaal niet gevaarlijk was om te vliegen. Ik heb daarom gepleit voor een pragmatische benadering in de toekomst. We moeten het Amerikaanse model als voorbeeld nemen: zij combineren satellietgegevens met testvluchtresultaten. Vervolgens wordt dan een deel van het luchtruim gesloten, en een deel niet. Dat is veel beter dan rigoureus het hele luchtruim dichtgooien met alle logistieke ellendige gevolgen van dien voor burgers en bedrijven. En wat te denken voor de financiële gevolgen voor de luchtvaartmaatschappijen: die kregen voor ‘cash’ alleen maar ‘ash’. Na afloop heb ik mijn bijdrage nog eens dunnetjes over kunnen doen voor de camera van EuroparlTV.
Transparantie
Het Europese luchtruim was de afgelopen tijd door de IJslandse asdeeltjes niet geheel transparant maar ook het Europees Parlement heeft nog last van een wazige deken. Alle leden krijgen per maand een algemene onkostenvergoeding van ruim 4000 euro. Dit bedrag moeten wij besteden aan onder andere kantoorkosten, maar er hoeft over de besteding van de gelden geen verantwoording te worden afgelegd. Ik heb zelf een accountant ingehuurd om toezicht te houden op mijn besteding van deze algemene onkostenvergoeding, maar dat is natuurlijk heel vreemd. Ieder EP-lid moet gewoon die kosten, net zoals de verantwoording voor de reis- en verblijfkosten, verantwoorden bij het Parlement. Daar heeft de burger/ belastingbetaler gewoon recht op. Ik heb hierover een amendement namens mijn fractie ingediend bij de behandeling van de zogenoemde kwijting van het EP (rapport van collega Staes). En ik kom er later op terug met een amendement bij de begrotingsbehandeling.
Op naar India
Vandaag naar huis en de tas in pakken: zaterdag hoop ik voor een lange week naar India te gaan met de India-delegatie van het EP. Op de website van Trouw zal ik dagelijks een weblog bijhouden. Daar kunt u mij dus volgen naar Delhi en Haiderabad, tenzij de IJslandse as ook hier roet in het eten gooit.
Peter van Dalen