Miskleun Staatssecretaris Heemskerk over 'morele vakantieplicht' in eigen land

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Friday, March 6 2009.

Met economisch patriotisme - zeg maar: 'Nederland eerst' - gaat onze werkgelegenheid eraan. 70% van de economie en dus onze Nederlandse welvaart en werkgelegenheid zijn afhankelijk van import en export. Hulde daarom aan Balkenende en Bos die samen in Europa ten strijde trekken tegen protectionistische plannen. Dat gaat er niet om de principes van de Europese unie overeind te houden onder het motto regels zijn regels. Nee, maar we moeten daarvoor gaan omdat het cruciaal voor ons is dat die Europese open interne markt open blijft. Het werkt juist positief als een Vlaamse fabriek die Volkswagen-Polo's produceert werktijdverkorting kan intrekken vanwege de succesvolle Duitse sloopregeling van oude auto's. Een Bunschotense bedrijf dat al jarenlang auto-onderdelen levert aan de Franse auto-industrie màg niet buitengesloten worden als Sarkozy een steunoperatie optuigt en dat is maar goed ook, want er vallen nu al onslagen! En bovendien: de economie in Tirol zou naar beneden kelderen als de Nederlanders daar niet meer op wintersport kwamen, 'Klein Niederlanden' noemde een collega het onlangs, ook weer deze februarimaand-in-crisistijd trouwens.

Maar wat ik nog belangrijker vind: het is toch te gek voor woorden dat een Staatssecretaris van Internationale Handel zo in de krant wil komen. Ik hoop dat hij dit snel rechtzet en zich weer gaat bezighouden met waar hij voor is ingehuurd: zorgen dat onze handel in Europa en in de wereld nog meer open en eerlijke wordt en dat het crisis-argument niet misbruikt wordt voor kortzichtige korte termijn acties die onze bedrijven en werkgelegenheid die afhankelijk zijn van die open handel schaadt.

Wij gaan komende zomer zonder enig schuldgevoel weer naar Italië op vakantie. We zullen waarschijnlijk wat beter op de prijzen letten, maar dat zal de pret niet drukken. Vele Italianen zijn voor hun inkomen afhankelijk van tourisme, en met dat geld kunnen ze weer ondermeer Nederlandse producten kopen. Hoezo 'goed voor Nederland', meneer Heemskerk!