Kerstgroet uit Kopenhagen

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Tuesday, December 15 2009.

Voor Europa was 2009 een jaar van verandering. Eindelijk is op 1 december jl het het Verdrag van Lissabon in werking getreden. Daarmee is de discussie over de spelregels beslecht en kan alle energie in het aanpakken van de problemen waar we Europese samenwerking nodig hebben voor oplossingen: de economische crisis, immigratie, klimaatverandering, onze duurzame energievoorziening etc. De samenwerking tussen de Europese lidstaten zal worden versterkt, maar op terreinen als sociale zekerheid, publieke diensten, pensioenen etc blijft Nederland zelf verantwoordelijk. Het Europees Parlement, maar ook de Nationale Parlementen krijgen meer te zeggen. Dat is hard nodig om het draagvlak voor Europa te versterken. Zoals Václav Havel terecht opmerkte tijdens zijn toespraak in het Europees Parlement: we zitten allemaal in hetzelfde schuitje en hebben elkaar nodig: "Ik ben tegelijkertijd Tsjech en Europeaan, dat wordt teveel als een tegenstelling neergezet."

De benoeming van de eerste Raadsvoorzitter van Europa heeft veel losgemaakt in de Nederlandse media. Met van Rompuy heeft de Europese Raad nu een vaste voorzitter, en geen machtige president zoals ze die in de Verenigde Staten kennen. Ook het benoemen van de nieuwe eurocommissarissen heeft tot heel wat touwtrekken tussen de lidstaten geleid. Nu alle namen bekend zijn kunnen we gelukkig weer kijken naar de toekomst. We hebben namelijk een belangrijk jaar voor de boeg. Maar met het verdrag van Lissabon als startschot ben ik er van overtuigd dat we ook dit jaar gezamenlijk veel werk kunnen verzetten.

Ik heb nog een aantal drukke dagen te gaan in Kopenhagen. De regeringsleiders onderhandelen met steun van veel parlementariërs vanover de hele wereld, uit het Europees Parlement en de Nationale Parlementen. Liesbeth Spies is er ook! Wij zijn hard aan het lobbyen om Amerikaanse en andere parlementariërs te overtuigen van de noodzaak van hoge ambitie en een mondiaal systeem van emissiehandel. Spannende dagen met hopelijk een perspectiefrijke uitkomst. Graag wens ik u vanuit Kopenhagen alvast een hele goede kersttijd en een voorspoedig nieuw jaar toe.