Pak pensioenen toch nu aan! - Main contents
Pak pensioenen toch nu aan!
[Volkskant, 9 maart 2009]
De Tweede Kamer staat op het punt om de discussie over de toekomst van onze pensioenen controversieel te verklaren. En dat terwijl in 2008 meer dan €110 miljard verloren werd in die sector. Dat is €8.000 per volwassene in Nederland. Alle discussie en maatregelen om hier verbetering in te brengen moeten blijkbaar wachten tot een nieuw kabinet vinden PvdA, GroenLinks, SP en PVV. Dat is juist nu echt onverantwoord vindt Pieter Omtzigt (CDA)
In de crisis zijn de financiële instellingen keihard geraakt. De verliezen van de pensioenfondsen bedroegen in 2008 meer dan alle verliezen in de rest van de financiële sector samen. Grote banken en verzekeraars raakten zo in de problemen dat overheden wereldwijd ze soms binnen 48 uur moesten overnemen. De commissie-De Wit doet dan ook terecht onderzoek naar waarom banken teveel risico gelopen hebben. Ook moet zij aanbevelingen doen om de structurele oorzaken van de huidige crisis te bestrijden en ons te wapenen tegen een nieuw type crisis of een herhaling van de huidige in de komende jaren.
Een deel van de grote klappen bij de pensioenfondsen komt voort uit hun beleggingsstrategie. De door de regering ingestelde commissie-Frijns concludeert echter wel, dat liefst 20 miljard euro van de verliezen hierdoor niet is te verklaren. Dit wordt door de pensioensector bestreden en dan is het goed als in ieder geval zo’n meningsverschil snel wordt opgelost.
Lopen we te veel risico met onze pensioengelden? Het antwoord daarop lijkt een voorzichtig ja te zijn, aldus een andere onderzoekscommissie. Als dat antwoord inderdaad ‘ja’ is, dan nemen de pensioenfondsen ook vandaag nog steeds te veel risico in hun zoektocht naar een hoog rendement. Als het aan een groot deel van de Kamer ligt, gaan we pas na het aantreden van een nieuw kabinet weer verder in de dialoog met de regering over welk aanvullend onderzoek nodig is en welke ingrepen nodig zouden kunnen zijn. De financiële markten zijn echter vandaag open en voluit bezig, ook tijdens een verkiezingscampagne en gedurende een ongetwijfeld gecompliceerde kabinetsformatie. Die wachten echt niet op de fractievergaderingen van partijen en dergelijke. Zij zijn gewoon open en het gigantische pensioenvermogen van Nederland moet in de tussentijd ergens belegd worden.
Verschillende politieke partijen maken verschillende keuzes om uit deze crisis te komen: opties tot belastingverhoging of tot beperkingen bij sommige overheidsuitgaven bestaan er in vele smaken en zijn dus altijd wel voor iemand op enig punt controversieel. Anders ligt het voor het handelen bij bestaande, ingrijpende problemen: laten we lessen trekken uit deze crisis, laten we geen onnodig risico lopen met de pensioengelden van miljoenen van onze medeburgers en nu vooral samen vooruitkijken hoe we als land sterker en beter uit deze crisis kunnen komen.
Daarom legt niemand, zeker het CDA niet, het onderzoek van De Wit c.s. naar de oorzaken van de kredietcrisis stil. En dat lijkt mij ook terecht. Maar laten we dan wijsheid betrachten en ook de discussie over de veiligheid van ons pensioengeld niet stilleggen. Ik doe een beroep op de partijen die in de commissie voorgesteld hebben om een onderwerp controversieel te verklaren - PvdA, SP, PVV en GroenLinks - deze week in het plenaire debat tot nieuw inzicht te komen. Een schande is dat niet. Alleen wie niet nadenkt komt nooit tot beter inzicht.