Verkiezingsdagboek: nog 65 dagen! Tblisi.

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Monday, April 5 2010.

Nederlandse verkiezingen lijken hier in Georgie ver weg.Georgie ligt in de onrustige Kaukasus. Abchazie en zuid Ossetie zijn bezet door de Russen, onrust in aangrenzend Tsjetsjenie en Dagestan, zuidelijk spanning tussen Azerbeidzjan an Armenie over Nagorno Karabach. Om maar en paar problemen te noemen! Georgie snakt naar aansluiting bij het westen. Voor het parlement wappert de Europese vlag.

Van maart,april 2010

We horen vandaag veel over het verleden. Etnische groepen, Islam en Christendom botsen met grote regelmaat. Rusland in de strijd met het Ottomaanse Rijk, vernietigt hele volkeren. Zo zijn de Ubikh die rond Sotchi woonden totaal uitgemoord. Maar ook de Circassiers zijn in 1864, na de Krimoorlog verdreven van het gebied rond Sotchi. Geschat aantal doden ruim 1 miljoen. Niet geheel toevallig vindt hier een internationaal forum plaats over de uit Sotchi verdreven Circassiers, 2 jaar voor de Olympische winterspelen aldaar.Beetje Russen pesten!

Van feat=embedwebsite]maart,april 2010

Circassiers

Tijdens het diner zit ik naast de buitenlandadviseur van president Sjaakasjvilli. Hij is voormalig ambassadeur in de VS en vervolgens in Brussel bij de EU. Prioriteit nummer 1 is aansluiting bij het westen, liefst EU en NAVO. Hij vertelt over het besluit om een bataljon militairen naar zuid Afghanistan te sturen. Zij wel! Land wordt direct bedreigd en toch sturen zij een omvangrijk contingent. De adviseur geeft toe dat dit natuurlijk is om te laten zien dat het westen in ieder geval op Georgie kan rekenen. Ik vraag hem of hij niet vreest dat dit terrorisme vanuit Tsjetsjenie, Dagestan of Ingoesjetie kan uitlokken. Hij zegt dat dit wel bij de afweging is betrokken, maar dat het belang om betrokken te zijn bij het westen vele malen groter is. Op de terugweg passeren we de George Bushstreet; waarschijnlijk de enige ter wereld!

Van maart,april 2010