Verkiezingsdagboek: nog 68 dagen! Veluwezoom.

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Friday, April 2 2010.

vanmorgen ben ik naar het bezoekerscentrum van nationaal park Veluwezoom gegaan om eens poolshoogte te nemen over de manier waarop grote grazers in dit gebied beheerd worden. Afgelopen week had Natuurmonumenten laten weten dat geen hooi zal worden bijgevoerd. Een aangenomen kamermotie vroeg hier wel om. Ik meldde mij in het bezoekerscentrum en vrijwel direct kwam één van de beheerders, hans van Dijk er aan en ik mocht met hem mee het veld in. Ik had mijn bezoek niet van te voren aangekondigd en vond het klasse dat ik zo gastvrij en open werd ontvangen. Nationaal park Veluwezoom ken ik vrij goed omdat ik er in de buurt woon, maar vanmorgen heb ik prachtige plekken gezien waar ik nog nooit was geweest. Het einde van de stuwwal van de Veluwe bij de Posbank behoort tot de mooiste stukjes Nederland. Al snel zagen we Schotse Hooglanders. De dieren worden dagelijks gecontroleerd en er worden in de winter 2x per maand conditiescores gedaan. Dode dieren gaan voor sectie naar de Gezondheidsdienst voor Dieren. Het terrein is afwisselend en vol met struiken en bomen. Op 4000 hectare lopen ongeveer 150 Schotse Hooglanders en 50 IJslandse paarden.De Hengsten zijn gecastreerd. Kortom, een onvergelijkbaar met de Oostvaardersplassen waar 4000 grote grazers op 2.500 hectare kale vlakte lopen.

Dit was dan ook aan de conditie van de dieren te zien.

Van maart,april 2010

hier een pasgeboren kalf met moeder in matige conditie.

De conditie is moeilijk te beoordelen door de flinke beharing, maar het gedrag van de dieren was zeer normaal. Enkele jonge dieren die lagen, werden door ons benaderd en stonden direct op. Ik heb twee echt magere dieren gezien, maar die waren oud en verder wel attent. Ze maakten absoluut niet de indruk te lijden.

De reden waarom deze dieren hier zijn uitgezet, is om de vegetatie afwisselend te houden. Er zit dus niet de gedachte achter om oernatuur terug te brengen , maar om een afwisselende vegetatie te behouden met natuurlijke grasmaaiers. Tegelijkertijd vindt er intensieve , bijna individuele controle van de dieren plaats. Hans van Dijk en ik hadden over aan aantal uitgangspunten van natuurbeleid in Nederland een verschillende visie, maar dat leverde boeiende gesprekken in de jeep op. Ik begrijp dat Natuurmonumenten deze dieren in deze fase van de winter niet bijvoedert. Aantalsregulatie is in het park Veluwezoom niet nodig omdat het terrein zo groot is en het aantal dieren nauwelijks groeit. Aantalregulatie vindt al plaats bij de paardenpopulatie door castratie van de hengsten. Het was een mooie ochtend waarbij ik als volksvertegenwoordiger onverwacht binnen viel en alles mocht zien wat ik wilde zien. Volgende winter ga ik nog een keer in hartje winter kijken! natuurmonumenten en Hans van Dijk, hartelijk dank voor de gastvrijheid!

Van maart,april 2010