Nog 72 dagen. Mississipi.

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Monday, March 29 2010.

Nog 72 dagen tot de verkiezingen. Via mijn PDA lees ik de eerste commentaren op het zojuist gepresenteerde verkiezingsprogramma van het CDA. Het is hier in Memphis 7 uur vroeger en ik besef dat straks de vergadering begint die de concept kandidatenlijst gaat samenstellen. Spannend! Als ik morgen uit het vliegtuig rol, zal ik horen op welke plaats het partijbestuur mij heeft toebedeeld. Om niet teveel last te hebben van een jetlag, ga ik hier vroeg naar bed en sta ik vroeg op. Het was vanmorgen om 7 uur stralend blauw en waterkoud. De bloesembomen staan in bloei en ik loop vanaf het hotel enkele blokken naar de Mississipi. Een brede, traag stromende rivier met enkele lange bruggen er over heen. Ik loop een stukje langs de rivier en kom twee merkwaardige monumenten tegen. Eerst een monument voor Jefferson Davies, president van de confederal States van 1861-1865. Op de sokkel staat: he was a real patriot. Tijdens de civil war de tegenhanger van Lincoln. In het noorden wordt hij als landverrader gezien en hier heeft hij een standbeeld! 2 verschillende interpretaties in 1 land van de eigen geschiedenis!

Iets verder staat een obelisk, opgericht in 1954 ter herdenking van een scheepsramp op de Mississipi in de 30er jaren. Een man redde met gevaar voor eigen leven 38 drenkelingen. Deze man was een neger. Op de obelisk staat:

he was a worthy negroe....

In 1968 is Martin Luther King in Memphis vermoord. Er was hier sprake van een totaal gesegregeerde samenleving, nog geen halve eeuw geleden. Twee historische plekken tijdens mijn ochtendwandeling. De Mississipi stroomt rustig en gestaag door...