Nog 75 dagen! geiten, Europa en bijvoeren

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Friday, March 26 2010.

Vanmorgen naar barneveld waar ik een afspraak heb met een geitenhouder waar enige tijd geleden een ruiming heeft plaatsgevonden. In de keuken aan de koffie komen tal van verhalen en een spervuur van vragen. Ik kan het zo goed begrijpen dat het geitenhouders hoog zit en dat er zoveel vragen zijn. Ik wijs op het feit dat veel mensen erg ziek zijn geworden en er is volledig begrip voor de risico's voor de volksgezondheid en medeleven met de patiënten. Ik hoor weer dingen waar ik van opkijk en die ik dinsdag in het debat over Q koorts zal opbrengen. Meer en meer ben ik er van overtuigd dat maatwerk geleverd moet worden en dat de situatie per bedrijf verschillend is. Aan het einde van de ochtend rij ik naar het provinciehuis in Utrecht waar een CDA Europadag werd gehoudenmet prof. Frissen, Ria Oomen en de oud premier van Vlaanderen, Luc van den Brande als sprekers. Ook Jan Peter Balkenende komt en houdt een bevlogen speech over Europa. Het CDA is een pro-Europese partij en Jan Peter geeft aan dat nederland profiteert van Europa en dat Nederland de kansen die de EU biedt, volop moet benutten. Jammer dat er geen opnames werden gemaakt, want hij hield een mooi en humoristisch betoog. Zaal zat vol, levendige discussie. CDA is een pro-Europese partij en komt daar volmondig voor uit.Tegen zessen terugrijdend naar de Achterhoek hoor ik op het radiojournaal minister Verburg het bijvoeren van de herten in de Oostvaardersplassen aankondigen. Geweldig! Dit markeert het einde van het grootschalige experiment om op 2.500ha. omheinde drooggemalen zeebodem een ecologisch evenwicht te realiseren met 4000 grote grazers die in de winter niet aan voedsel kunnen komen. Direct na het journaal belt Tros kamerbreed met het verzoek om deel te nemen aan de discussie morgen op radio 1. Dit is een fijn programma omdat 2 deskundige presentatoren je laten uitpraten en de kans geven om iets meer achtergrond achter je mening te geven. Het gaat niet over de oostvaardersplassen, maar over het verloop van de Europese Top. Jammer, ik kan niet want ik vlieg morgen naar de VS voor het standing committee van de NAVO Assemblee.Thuis zoek ik meteen de Kamerbrief op, die ik hieronder afdruk:

Geachte Voorzitter,

In mijn brief van 24 maart 2010, heb ik u toegezegd te zullen informeren over de uitvoering van de motie-Ormel c.s. (Kamerstuk 32123 XIV, nr. 181) over het bjivoeren van grote grazers in de Oostvaardersplassen en de Veluwezoom.

In vervolg hierop bericht ik u het volgende.

Zoals ik heb toegezegd, is er overleg gevoerd met Natuurmonumenten (NM) en Staatsbosbeheer (SBB) over het bijvoeren van de dieren in de Veluwezoom en de Oostvaardersplassen. Beide terreinbeheerders zijn van mening dat bijvoeren niet verstandig is, omdat het de natuurlijke dynamiek van de kuddes verstoort. Daarnaast zijn er twijfels of de dieren op dit moment van het aangeboden hooi gaan eten, in verband met het huidige aanbod vers en mals gras.

Desalniettemin heeft het kabinet besloten om de dieren in de Oostvaardersplassen bij te voeren. SBB treft hiervoor inmiddels de nodige voorzieningen.

Inmiddels beschikt SBB over een ontheffing van de provincie van het verbod om dieren bij te voeren om de stand van edelherten door middel van bijvoeren te bevorderen.

Natuurmonumenten heeft aangegeven een besluit over het al dan niet bijvoeren te nemen na raadpleging van de veterinaire begeleidingscommissie voor de Veluwezoom.

MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN

VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg