Oostvaardersplassen

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Tuesday, March 16 2010.

Gistermiddag ben ik gaan wandelen in het Fluitbos dat grenst aan de Oostvaardersplassen. Dit bos wordt in de winter gebruikt als een toevluchtsoord voor edelherten. Dat kun je zien. Alle bomen zijn tot ongeveer 2 meter hoogte van hun bast ontdaan.

Oostvaardersplassen
Bron: Blog Henk Jan Ormel

Van maart,april 2010

Na een korte wandeling door dit troosteloze bomenkerkhof kom je aan de rand van de Oostvaardersplassen. Er ligt een keurig fietspad, er zijn borden met routebeschrijvingen en er is een door betonnen randen omgeven uitkijkplek. Je kijkt uit over een kale, modderige vlakte waar in de verte nog wat kale boomstammen staan. Een brede watervlakte scheidt het fietspad van de vlakte waar enkele magere edelherten grazen. Er is een landtong, maar daar staat een gesloten hek op.

Van maart,april 2010

Ik loop naar het bezoekerscentrum, een modern gebouw met uitzicht op deze toendra. In de verte zie je de auto's rijden op de Oostvaardersdijk en aan de andere kant zie ik een trein rijden. Rechts van mij het kaalgevreten Fluitbos waarin ik edelherten zie lopen. Hoe komen die daar? Hoe komt het dat de runderen en de paarden daar niet lopen? Dit zal wel gereguleerd worden door af en toe het hek open te zetten. De vraat aan de bomen laat zien dat de herten echt overal op zoek zijn naar structuurrijk voedsel.

Van maart,april 2010

Herkauwers hebben structuur nodig in hun maagdarmkanaal. Het bijzondere van herkauwers is dat zij voedsel kunnen verteren waar veel cellulose in zit, zoals gras. Dat doen ze niet zelf, dat doen bacteriën die in hun voormagen zitten.Herkauwers hebben drie voormagen(pens, netmaag en boekmaag) en dan pas hun maag. Deze voormagen vormen een uniek systeem dat altijd doorwerkt. In die voormagen zit een soort spons die gevormd wordt door opgegeten en geherkauwd vezelrijk voedsel. In die spons zitten miljarden bacteriën voortdurend deze sponsstructuur op te eten en om te zetten in voedingsstoffen die de herkauwer kan opnemen in het bloed. Een prachtig en uniek verteringssysteem dat je helaas niet even uit kunt zetten. Die bacteriën eten altijd door. Daarom heeft een herkauwer altijd structuurrijk voer nodig en daarom wordt het laatste restje boombast opgezocht. Als nu straks het jonge gras begint te groeien, heeft dat weinig structuur. Deze dieren gaan dus straks jong gras eten terwijl de structuurlaag in hun voormagen bijna geheel weg is omdat die bacteriën dooreten en er veel te weinig nieuwe structuur wordt toegevoegd. Het lijkt me dus verstandig om structuurrijk hooi te verstrekken. Maar als je A zegt, moet je ook B zeggen. Minder dieren zullen sterven en dat betekent dat we ook bereid moeten zijn om het aantal dieren in overeenstemming te brengen met het draagvlak van het gebied. Dat gebeurt in alle natuurgebieden, behalve in de zogenaamde spoor A gebieden. Niet alleen Oostvaardersplassen, maar ook in de Veluwezoom en de Kennemerduinen. Daar laat men de natuur zogenaamd zijn gang gaan. U kent wel die tuintjes die totaal verwaarloosd worden.Brandnetels gaan woekeren en binnen twee jaar is er sprake van een monotone rotzooi. Zo gaat het ook met dieren in afgesloten gebieden. Dat is ook geen oernatuur of ecologisch evenwicht. Dat kan niet meer in ons dichtbevolkte Nederland.