Congo en Rwanda

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Monday, January 11 2010.

Van 3 tot 9 januari leidde ik een delegatie van de buitenlandcommissie van de Tweede Kamer naar Congo en Rwanda. Een indrukwekkende reis naar het zogenaamde Grote Merengebied.

Van januari-febrari 2010

meisje in legerkamp in Goma

De afschuwelijke slachtpartij in 1994, waarbij een Hutumeerderheid de Tutsiminderheid afslachtte en vervolgens ook weer vervolgd werd door militante Tutsi legt ook vandaag nog een zware slagschaduw over het hele gebied. Zaterdag eindigde onze reis bij het genocidemonument in Kigali. Hier liggen 250.000 mensen in een massagraf. Het was ook een reis naar twee zeer verschillend bestuurde landen.Congo met een afwezige overheid en Rwanda met een sterk regulerende overheid. Naar een chaotisch Congo een ogenschijnlijk goed georganiseerd Rwanda. We hebben tientallen gesprekken gevoerd en vele veldbezoeken afgelegd. De impressies zijn nog vers en moeten bezinken. Onder alvast een foto impressie......

Van januari-febrari 2010

 

Van januari-febrari 2010

we bezoeken een project om verkrachte vrouwen op te vangen en weer een toekomst te geven. dit project ligt tussen Bukavu en Walungu in zuid Kivu. In dit gebied werden in de eerste helft van 2009 meer dan 12000 vrouwen verkracht. veel van deze vrouwen worden verstoten uit hun gemeenschap en kunnen nergens naar toe....

 

Van januari-febrari 2010

Hier bezoeken we een project bij Ciherano. Met nederlandse hulp worden opslagplaatsen voor de lokale markt gebouwd, zodat de vrouwen niet alles weer mee terug naar huis hoeven te sjouwen.

 

Van januari-febrari 2010

deze twee officieren, gezeten onder een portret van president Kabila en Heineken, leiden in een legerkamp in Gomaeen discussie met soldaten van het Congolese leger naar aanleiding van de film breaking the silence over de gevolgen voor slachtoffers van verkrachtingen.

 

Van januari-febrari 2010

de Nederlandse delegatie sprak 1,5 uur met president Kagame van Rwanda en de ministers van Buitenlandse Zaken en Financien.