De Europese vlag

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Saturday, December 5 2009.

Op 1 december behandelde de Tweede Kamer de Staat van de Unie. Jaarlijks spreken we dan met de minister president en de staatssecretaris voor Europese Zaken over de EU en de rol van Nederland daarin. Mijn hele bijdrage kunt u lezen onder standpunten/europa. Ik heb een pleidooi gehouden om de Europese vlag meer te gaan gebruiken. Hieronder een stukje uit mijn bijdrage: 'Onze identiteit is in de eerste plaats nationaal, we voelen ons in overgrote meerderheid Nederlander. Het unieke van de Europese Unie is dat die juist de nationale identiteit beschermt. Samen gaat dat beter dan ieder afzonderlijk.

We hebben allen meerdere identiteiten. Ik ben Nederlander,Achterhoeker, Bronckhorster en Gelderlander. Maar ik voel me ook Europeaan ! Identiteit bepaal je natuurlijk zelf, maar is ook een collectieve keuze. Identiteit draait om de vraag wie wij zijn.

Het nationale parlement draagt ook bij aan het gevoel van nationale identiteit. Nu het Nederlandse parlement vandaag 1 december 2009, dankzij het Verdrag van Lissabon, een rol heeft gekregen in de besluitvormingsprocessen van de Europese Unie, dient het Nederlandse parlement deze functie en onze Europese identiteit ook uit te dragen. Denk aan de schepen in het konvooi van Wellenstein, alle met een nationale én een Europese vlag in top. De CDA fractie stelt voor om naast de Nederlandse vlag de Europese vlag te laten wapperen op het dak van het Tweede Kamergebouw. In tweede termijn zal ik op dit punt een motie indienen.'

De motie heb ik samen met Alexander Pechtold ingediend omdat hij twee jaar geleden samen met mij een motie indiende om alvast een vlaggenmast voor de Europese vlag te plaatsen. Die motie heeft het niet gehaald en komende dinsdag komt onze nieuwe motie in stemming. Het ziet er naar uit dat er een meerderheid komt!

Woensdag ben ik de hele dag naar Brussel geweest, naar onze europarlementsleden. Zij boden mij alvast de Europese vlag aan!

Van november-december 2009