Masar-e-Sharif

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Sunday, October 4 2009.

Vannacht teruggekomen na een week Afghanistan. in een volgend weblog zal ik de balans opmaken. Nu nog een kort verslag van de laatste twee dagen. Donderdag van Kabul naar Masar-e-Sharif gevlogen. Deze plaats ligt in de noordelijke provincie Balkh en is het centrum van noord-Afghanistan. We werden op een enorm grote basis verwelkomd door generaal Vollmer, die direct een briefing verzorgde. Het is in noord Afghanistan veel rustiger dan in de rest van het land, maar in sommige provincies is sprake van toenemende activiteit van opstandelingen. Dit zijn niet alleen taliban, maar ook infiltranten uit bijv. oezbekistan en criminele netwerken zoals de Haqqani groep. Tijdens ons verblijf reed een Finse patrouille op een IED ( Improvised Explosive Device) waarbij twee militairen gewond werden.

Van september-oktober 2009

gevonden explosieven die dienst deden als IED.

De Duitse hoofdbasis is enorm groot en tijdens ons verblijf werd het commando door generaal Vollmer overgedragen aan zijn opvolger. We bezochten een Zweeds PRT dat zich met name richtte op development en gender policies. We kregen een uitgebreide voorlichting over allerlei projecten. Zweden neemt wel deel, maar wil zo weinig mogelijk militair en zoveel mogelijk aan ontwikkeling doen.

De opiumteelt is bijna helemaal uit het noorden weg, vnl. door per provincie een miljoen dollar toe te zeggen als de provincie vrij van opiumteelt is. De Afghanen zorgen zelf voor de eradicatie om zo snel mogelijk de miljoen dollar te kunnen investeren.

Van september-oktober 2009

De Duitse basis bij het vliegveld van Masar-e-Sharif

We zijn twee maal van de basis af gegaan, eerst voor een bezoek aan UNAMA en een dag later voor een bezoek aan het OCC-R, Operation Coordination Centre-Regional. Hier werken Afghanen, Duitsers, militairen en politie samen om de geweldsdreiging te analyseren en de tegenacties te coordineren. We werden in Jeep-colonne er naar toe gereden. De jeeps reden voortdurend langs elkaar heen en soms met drie naast elkaar om de kans op aanslagen te verminderen.

Van september-oktober 2009

in jeeps met scherfvest aan en helm op...

Wat we gezien hebben, is dus vanuit snelrijdende jeeps. Woestijachtig landschap met kale bergen en lage, traditionele bebouwing. Soms zie je midden in de woestijn een man op een ezel of een paar gesluierde vrouwen. Enkele kilometers van de stad zagen we midden in de woestijn een man zand in een open wagen scheppen. De zin van deze activiteit was mij volkomen onduidelijk.

Van september-oktober 2009

Buitenwijk van Masar-e-Sharif

Zaterdag via Termez in oezbekistan weer terug naar keulen met een toestel van de Duitse Luftwaffe. Een indrukwekkende week die ik nog niet helemaal verwerkt heb. Hoe verder? Is het Mc. Chrystalplan de oplossing? Wordt op 10 oktober duidelijk wie de legitieme nieuwe president van Afghanistan wordt? Veel indrukken en nog meer vragen. Afghanistan en Pakistan liggen in een cruciale regio en is een buffer tussen Rusland, India en Iran. Maar Afghanistan grenst ook aan China ! Door de terroristische acties van al Qaeda zijn de VS en de lidstaten van de NAVO volledig betrokken in dit conflict en kunnen ons niet veroorloven om zomaar weg te gaan.The great game van de 19e eeuw is nog niet uitgespeeld.........