Van Termez naar Kabul

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Tuesday, September 29 2009.

In het laadruim van een C-160 transportvliegtuig van de Duitse luchtmacht vlieg ik nu van Termez in Oezbekistan naar Kabul. Het vliegtuig heeft geen ramen en maakt een enorm lawaai. De piloot heeft ons gewaarschuwd dat hij een speciale landing gaat maken waarbij grote drukverschillen kunnen ontstaan. Met een delegatie van de Navo Assemblee bezoek ik deze week Afghanistan. Het is de vierde keer en ik heb vele vragen. Gaat het zo slecht als de media in Nederland schrijven? Hoe zien de Afghanen de nabije toekomst? Wat betekent de veranderende Amerikaanse strategie voor Afghanistan? Gisteren van Keulen naar Termez, een Duitse overstapbasis, gevlogen. Het vliegtuig gaat nu in een soort duikvlucht en we staan binnen 5 minuten op Afghaanse bodem.

Van september-oktober 2009

We moeten zodra we het vliegtuig verlaten een kogelvrij vest aan en een helm op. Met grote chryslers, voorin 2 militairen met mitrailleurs, rijden we Kabul in. We zitten opgepropt in onze kogelvrije vesten en met onze helm op. 2 jaar geleden, tijdens mijn vorige bezoek, was dit nog niet nodig! Vanuit de auto is volop bedrijvigheid te zien. De stad is nauwelijks herkenbaar, veel nieuwe gebouwen.

De hele dag hebben we gesprekken op het ISAF hoofdkwartier..(lees verder)..

George Watkins van UNAMA brieft ons over de verkiezingen en de keuzes van UNAMA om zich vooral te focussen op landbouw en infrastructuur.

De VS hebben 5 (!) ambassadeurs in Afghanistan. We spreken met ambassadeur nr. 2, Ricciardone. Hij geeft aan dat de VS zich meer richt op het bestrijden van al Qaida dan op de Talibaan. Als de Talibaan niet samenwerkt met al Qaida, hoeven we de Taliban niet te verslaan, aldus Ricciardone. Hij geeft ons een kaartje met het mission statement van de USA: our countries are joined by a common goal:

to disrupt, dismantle and defeat al Qaeda and its extremist allies in Pakistan and Afghanistan, and prevent their return to either country in the future.

Daarna spreken we generaal Dechow, commandant van 1600 Special Forces, de Nederlandse Schout bij Nacht Borsboom en als klap op de vuurpijl hebben we een gesprek van ruim een uur met de bevelhebber van alle Amerikaanse en NAVO troepen in Afghanistan, generaal Mc. Chrystal.

Van september-oktober 2009

met generaal Mc. Chrystal en andere leden van de delegatie, Raymond Knops en Frank Cook (UK)

De generaal begint met een aantal statistieken waaruit blijkt dat er dit jaar 60% meer geweldsincidenten zijn dan vorig jaar. Toch gelooft hij succesvol te kunnen zijn. De Afghanen willen de Taliban nadrukkelijk niet. Ik vraag hem waarom hij hier vecht als al Qaeda het hoofddoel is en deze terreurorganisatie ook in Pakistan, Yemen, Somalië en wie weet waar nog meer kan zitten. De generaal antwoordt dat het essentieelm is om Afghanistan stabieler te maken. Niet alleen omdat zo al Qaeda niet kan terugkomen, maar ook omdat een instabiel Afghanistan zorgt voor een instabiel centraal Azie en dat is een risico voor de stabiliteit van de hele wereld....