Budapest

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Sunday, June 28 2009.

27 juni 1989 knipten de ministers van buitenlandse zaken van Hongarije en Oostenrijk, Giula Horn en Alois Mock symbolisch een gat in het ijzeren gordijn. gisteren werd deze historische gebeurtenis in Budapest herdacht. Omdat de president van de parlementaire assemblee van de NAVO verhinderd was, vertegenwoordigde ik de Assemblee tijdens een bij vlagen ontroerende herdenkingsdag.

Van mei-juni 2009

wat de Hongaren deden op 27 juni 1989 was de opmaat voor een hele reeks gebeurtenissen. Helmuth Kohl werd vaak geciteerd deze dag: Hongarije heeft de eerste steen uit de Berlijnse muur getrokken. Onder -lees verder- de rest van het verslag....

De dag begon met een militaire parade op het plein voor het parlementsgebouw. Op ditzelfde plein zijn in 1956 honderden Hongaren door de Russen doodgeschoten.

Van mei-juni 2009

Huzaren te paard en militairen in paradepas met alle vlaggen van de landen van de EU. Vanaf het parlementsgebouw hingen enorme banieren: de Hongaarse vlag en de blauwe vlag met de sterren van de Europese Unie. Dit land herdenkt de pas verworven vrijheid en is trots op het EU lidmaatschap. Kom daar eens om in Nederland!We durven zelfs geen Europese vlag op ons parlement te laten wapperen! Na de parade volgde een uren durende herdenking in het parlement. Presidenten van Hongarije, Duitsland, Finland en Slovenië spraken. maar ook een voormalige Oostduitse vluchteling die via Hongarije naar west Duitsland vluchtte en een kapitein van de Oostenrijkse grenscontrole, die op wacht stond toen hordes vluchtelingen over de grens kwamen. Ontroerende verhalen. Datgene wat wij als vanzelfsprekend ervaren , vrijheid , wordt in Hongarije nog als een groot en pas verworven goed ervaren.

s Avonds was er een voorstelling in de opera van Budapest en vanmorgen ben ik weer naar huis gegaan. De Donau stond al erg hoog, maar vanmorgen, stroomde het water de straten van Budapest in.....

Van mei-juni 2009