Dalai Lama

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Sunday, June 7 2009.

Vrijdag was de dalai lama in de Tweede Kamer om te spreken met leden van de vaste commissie buitenlandse zaken. Ik wachtte als voorzitter de dalai lama bij de voordeur op en begeleidde hem naar de stadhouderskamer voor een korte ontmoeting met de voorzitter. Hij maakte een actieve en gezonde indruk en greep mijn hand om die vervolgens niet meer los te laten Hand in hand liepen we de trap op. In de oude zaal stelde ik hem voor aan de aanwezige leden van de commissie en zoals afgesproken met de dienst protocol van de dalai lama, zou vervolgens ieder Kamerlid een vraag stellen. Maar de Dalai Lama zei al na drie vragen dat hij wilde antwoorden. Dit antwoord was erg lang en ik zag de bui al hangen: niet ieder kamerlid zou binnen het afgesproken uur aan de beurt komen! Dus nam ik de regie weer over en liet vervolgens alle overige Kamerleden hun vraag stellen.

Van mei-juni 2009

De Dalai Lama hield ook tijdens de sessie met de Kamerleden langdurig mijn hand vast.... voor meer foto's zie 'lees verder'

De antwoorden waren niet altijd even samenhangend, maar zijn uitstraling is van een byzondere vriendelijkheid. Maarten Haverkamp ( CDA) vroeg of de Dalai Lama streefde naar meer religieuze vrijheid binnen de integriteit van China. Marianne Thieme had zijn speciale belangstelling. Hij riep iedereen op om vegetariër te worden.

Van mei-juni 2009

Het gesprek duurde een uur en was een aparte belevenis. Aan het eind van het gesprek kreeg ik een grote witte sjaal omgehangen en deelde hij een sjaal uit aan alle andere aanwezige Kamerleden.

Van mei-juni 2009

foto's : Jeroen van der Meyde

Ik begeleidde hem naar buiten en hij ging meteen op de aanwezige pers en het publiek af. Daarna kwam hij bij mij terug en ik wees hem op een bruidspaar dat ook in het publiek stond. Daar ging hij vervolgens meteen op af; hij heeft gevoel voor publiciteit!