Hotelontruiming in Oslo

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Wednesday, May 27 2009.

Afgelopen weekend het hele weekend doorgebracht in een conferentiecentrum in Oslo voor de NAVO parlementaire assemblée. Een enorme ontmoetingsplaats voor parlementsleden en gedurende deze dagen worden alle grote werelddilemma's besproken.

Van mei-juni 2009

Zondagochtend begon de vergadering om 8 uur en om 07.30 uur stond ik aangekleed klaar om naar de vergadering te gaan toen in mijn hotelkamer het brandalarm afging. Het bleef rinkelen en ik ben meteen mijn kamer uitgegaan en naar de nooduitgang gelopen. Het hotel heeft 34 verdiepingen en 624 kamers. Mijn kamer was op de 17e verdieping. per trap ging ik dus 17 verdiepingen af en steeds meer hotelgasten met verfomfaaide kleren en slaperige hoofden liepen de trap af.....

Buiten stonden na enige tijd vele mensen en de brandweerauto's kwamen met loeiende sirene aan.

Van mei-juni 2009

steeds meer hotelgasten kwamen naar buiten, sommigen in pyama en op blote voeten. Toen twee jonge dames, slechts gehuld in een bedlaken naar buiten kwamen, barstte de menigte in een spontaan applaus uit!

Van mei-juni 2009

Er bleek brand uitgebroken te zijn in een kamer op de 33e verdieping en al snel konden wij weer naar binnen.

Een bijdrage die veel indruk op mij maakte kwam van Josette Sheeran, directeur van het UNWFP, het world food programme van de VN. Zij had een kop bij zich en vertelde dat in Darfur dagelijks 4 miljoen mensen via het WFP zo'n cup gevuld krijgen en daar totaal van afhankelijk zijn. 80% van de wereldbevolking heeft geen voedselzekerheid en door klimaatwijziging zal in 2020 ( en dat is al snel!) 50% van het huidige Afrikaanse landbouwareaal verdroogd zijn. Dit zal zorgen voor humanitaire rampen en wereldwijde instabiliteit.

Van mei-juni 2009

Josette Sheeran met haar voedselcup.

Ook sprak ik met de vicepremier van Georgië, Giorgi Baramidze. Hij is erg ongerust over de Russische troepenopbouw in zuid Ossetië en Abchazië. Er schijnen al 15000 Russische soldaten in zuid Ossetië te zijn. Waar zijn die voor nodig? Baramidze verwacht dat het minste of geringste incident de Russen een alibi zal geven om Georgië binnen te vallen om zogenaamd het Georgische volk te redden. Tegelijkertijd is de oppositie in Georgië nog dagelijks bezig met de organisatie van massale demonstraties. Vandaag kregen ze een stadion met 55000 zitplaatsen helemaal vol! De situatie is zeer gespannen en één vonk kan het kruitvat doen ontploffen. Zorgelijk en ik vind dat er meer internationale monitors naar Georgië moeten..

Van mei-juni 2009

met vicepremier van Georgië, Giorgi Baramidze.....