Het doden van dieren.

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Wednesday, May 20 2009.

het doden van dieren is per definitie een naar onderwerp maar hoort nu éénmaal bij het eten van vlees. Als we dieren doden moet dat op een manier gebeuren dat het dier daar zo weinig mogelijk van merkt. Vanmiddag spraken we in de Kamer met deskundigen over slachtmethoden. Een verkeerde naam, want onder slachten wordt het gehele proces verstaan van gedood dier tot karbonade of sukadelap. We spraken alleen over het al dan niet bestaan van ongerief tijdens het dodingsproces. Om mij goed voor te bereiden en omdat ik wel vele malen het bedwelmen van varkens door electrocutie had gezien, maar nog nooit de bedwelming met behulp van CO2, ben ik vanmorgen naar een groot slachthuis gegaan, VION in Boxtel.

Van mei-juni 2009

In bedrijfskleding voor de poort...

De varkens werden in groepen van 6 of 7 op rustige wijze in een hok gedreven dat vervolgens naar beneden zakte. CO2 is zwaarder dan lucht en de varkens kwamen in een ruimte waar het CO2 gehalte minimaal 85% bedroeg........

Door een raampje kon ik de varkens zien en ze werden eerst een klein beetje onrustig, maar binnen ongeveer 15 seconden lagen ze bewegingloos. Het hok kwam via een soort paternostersysteem weer omhoog en de varkens lagen volledig stil en zijn op dat moment feitelijk al dood. Het geheel kwam op mij veel diervriendelijker over dan de dodingsmethode waarbij varkens achter elkaar op een lopende band moeten en dan door een sterke stroomschok ge-electrocuteerd worden.

Vanmiddag in het rondetafelgesprek in de Kamer verschilden de uitgenodigde deskundigen en dierenbeschermers met elkaar van mening. Maar het gesprek ging ook over het bedwelmen van pluimvee. Daar blijkt dat niet alle kippen in voldoende mate bedwelmd worden door de methode die nu gebruikt wordt: een electrocutiebad. Als de frequentie en ampères verhoogd worden, kan dat botbreuken geven door de heftige spiercontracties en als de ampères blijven zoals ze nu zijn, wordt een percentage kippen onvoldoende bedwelmd. Dat kan natuurlijk niet! Dit gaat over de hele wereld zo en kennelijk is de wijze van bedwelmen onvoldoende aangepast aan de groter wordende kippen. Hier moet de sector erg snel orde op zaken gaan stellen!