Mexicaanse griep

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Saturday, May 16 2009.

Dit weekend ben ik bij het wereld biotech congres in Atlanta, USA. Morgen is er een politieke lounge georganiseerd waar ik mag spreken. Gisteren bezocht ik met een delegatie van Biofarmind het CDC, Center for Disease Control. Dit is een federal agency, dus het hoofdkwartier voor ziektepreventie van de USA. Het CDC heeft een jaarlijks budget van 10,1 miljard dollar en een staf van 15.000 medewerkers. Het CDC global immunization framework heeft een mission statement, zoals vele Nederlandse bedrijven ( waaronder mijn oude praktijk De Graafschap Dierenartsen) ook hebben: to protect the health of Americans and global citizens by preventing disease, disability and death through immunization. Maar het CDC heeft ook een 'vision statement' : a world without vaccine preventable disease, disability and death. Dat is pas een lovenswaardig streven! Een wereld zonder ziekte, handicap en dood !

Van mei-juni 2009

Natuurlijk spraken we ook over de Mexicaanse griep die in de USA varkensgriep of 'Novel influenza H1N1' wordt genoemd....( druk op 'lees verder').../

in de USA zijn tot nu toe 2254 gevallen van deze nieuwe griep en sprekers zijn bezorgd. Ze verwachten dat het virus de komende maanden vooral op het zuidelijk halfrond zich zal verspreiden en dat vanaf september een epidemie op het noordelijk halfrond te verwachten is. Het is niet te voorspellen hoe heftig de ziekte zich dan zal manifesteren.

Na SARS heeft het CDC een wereldwijd surveillance systeem opgezet voor snelle ziektemonitoring. Ze doen dat met behulp van een speciale zoekmachine op internet. Als er ergens ter wereld in een lokale krant wordt geschreven over onverklaarbare ziektesymptomen bij mens en dier, wordt dat gesignaleerd en gaan medewerkers het geval analyseren. Zo is vroegtijdig een Nipa uitbraak ( een heftige virusziekte bij varkens en mensen) in zuid India als zodanig herkend. De strategie is om ziekte uitbraken zoveel mogelijk bij de bron te bestrijden.

Van mei-juni 2009

De delegatie van Biofarmind onde leiding van Johan Hanstede en Marcel Gerritsen in het Center for Disease Control

Na een bezoek aan het museum dat natuurlijk een pakkende naam heeft - Global Health Odyssey - reden we van de suburb waar het hoofdkantoor staat, terug naar downtown Atlanta....

Van mei-juni 2009