Vegakookboek

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Friday, April 24 2009.

Gisterochtend had ik een debat met Marianne Thieme bij 'de ochtenden'op radio 1 over dierenwelzijn. Ik had in dat interview kritiek op het plan van het Voedingscentrum om een vegetarisch kookboek uit te brengen. Ik vind het betuttelend en bovendien zijn er genoeg vegetarische kookboeken te koop in boekwinkels. Je kunt dit geld beter besteden aan voorlichting over dierproeven omdat uit discussies keer op keer blijkt dat vooral vanuit emotie over dit belangrijke onderwerp gediscussieerd wordt. Na afloop van het interview kwam er een persbericht waarin gesteld werd dat ik het vegetarische kookboek wilde verbieden; een nogal vrije interpretatie van mijn woorden! Direct kwam er een stroom van enkele honderden emails. waar haalt men toch de tijd vandaan? Ik wil met u graag de inhoud van enkele reacties delen, maar schrik niet van het taalgebruik! onder 'lees verder' kunt u enkele reacties lezen.....

Hieronder enkele reacties op mijn ene zinnetje op de radio over vegetarische kookboeken:

Aan: Ormel H.J.

Onderwerp: engerd !!

met je kookboek verbieden !!!!!

wel eens gehoord van vrijheid van meningsuiting of zouden jullie gristen rakkers dat ook het liefst verbieden ...

neem nog maar lekker een hap uit je kistkalf of je legbatterij/kippetje.

wat gaat dat cda vallen straks bij de verkiezingen en zo hoort het ook !!

figuren 500 jaar te laat geboren a la jij horen niet thuis in deze moderne wereld

JB

nog één:

Als het waar is, wat u allemaal op radio 1 heeft uitgekraamd over een kookboek, dan bent u een enorme dwaas. Types zoals u zijn verantwoordelijk voor de grote puinzooi hier op aarde. Bah. Echt om misselijk van te worden...

nog één:

Beste heer Ormel,

Vandaag kom ik bepaald nieuws (onder meer Telegraag.nl) over u tegen dat mij nogal verbaasd. U als Tweede Kamerlid schijnt het er mee oneens te zijn dat het Voedingscentrum (ministerie van Landbouw) een boek uitbrengt met vegetarische gerechten. Gerechten die de gezondheid van mensen ten goede komen, die zorgen voor minder schade aan het milieu (op grote schaal vlees produceren is enorm schadelijk) en dus aan de wereld die God heeft geschapen. Gerechten die enorm veel dierenleed besparen. Gerechten die kunnen zorgen voor een betere voedselverdeling in de wereld. Zeer veel goed voedsel gaat namelijk naar slachtdieren, dat zou ook naar de landen kunnen waar mensen dood gaan van honger en dorst. Maar ja, dan moet u uw stukje vlees missen en dat is uiteraard veel erger.

Het belastinggeld dat in dat boek is gestoken zou volgens u en uw partij beter kunnen worden uitgegeven aan (onnodige)dierproeven, anders zou namelijk voor het eerst in de Nederlanse geschiedenis belastinggeld worden verkwanseld. Door middel van dierproeven (proeven op wezens door God geschapen) kunnen de ziektes die God heeft geschapen beter worden bestreden. Het lijkt wel alsof u God wilt corrigeren. Dat u als eenvoudige sterveling God zegt verkeerd bezig te zijn. Mij lijkt het immers dat indien God wil dat ziektes niet bestaan, Hij daar zelf eenvoudig wat aan kan doen (Hij is immers almachtig). Maar mocht u het belang van dierproeven echt zo groot vinden, waarom offert u zichzelf dan niet op? Jezus offerde zich ook op voor de andere mensen. Of vindt u Jezus ook zo'n sukkel die te ver is gegaan? Hypocriet zijn is immers makkelijker dan puur en echt zijn, zoals Jezus wel schijnt te zijn geweest. Maar ja, op deze wijze past u wel weer goed bij het CDA. U weet wel, die Christelijke partij die zich nergens op wat voor manier Christelijk toont.

Met vriendelijke groet,

Zo zijn er ongeveer 300 reacties binnen gekomen en omdat het onmogelijk is iedere mail apart te beantwoorden, wordt het volgende standaardantwoord teruggestuurd:

Voor het CDA is dierenwelzijn erg belangrijk. Dieren zijn levende schepselen waarvoor de mens verantwoordelijkheid draagt. We moeten respectvol met dieren omgaan, maar het CDA wil wel benadrukken dat dieren geen mensen zijn. We maken gebruik van ze; we rijden paard, hebben een hond of kat en eten vlees.

Tijdens een Algemeen Overleg met minister Verburg over dierenwelzijn heeft CDA-woordvoerder Henk Jan Ormel zich kritisch uitgelaten over spotjes van het voedingscentrum. Deze spotjes insinueren dat dieren in Nederland slecht behandeld worden, terwijl wij de strengste en milieuvriendelijkste wetten hebben van de wereld.

Daarnaast maken wij ons zorgen over de negatieve toon van het maatschappelijk debat over dierproeven. Over dierproeven is nog heel veel onbekend. Het CDA vindt het van belang dat er steeds minder dierproeven komen, maar dierproeven zijn nog wel noodzakelijk. Wij vinden het daarom belangrijker om geld te steken in een voorlichtingscampagne over het maatschappelijk nut van dierproeven dan in het uitbrengen van een vegetarisch kookboek.

Henk Jan Ormel distantieert zich van het beeld dat hij het vegetarisch kookboek zou willen verbieden. Hij vindt alleen dat het geld dat voor voorlichting staat gereserveerd beter besteed kan worden aan feitelijke voorlichting over het maatschappelijk belang van dierproeven.

De lijsttrekster van de partij voor de Dieren heeft een ludieke actie op gang gezet. Mensen worden opgeroepen om mij vegetarische recepten toe te sturen. Ik heb al 6 recepten binnen en ze lijken me zeer lekker! Wie weet kan ik zelf nog een vegetarisch kookboek gaan samenstellen!

Persbericht

Europese Lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, Natasja Oerlemans, schrijft webstrijd uit

Beste vegetarische recept om Henk Jan Ormel en Europese Christendemocraten op andere gedachten te brengen

Den Haag, 23 april 2009 -Natasja Oerlemans heeft een webstrijd uitgeschreven om het vleesgeworden cynisme van het CDA te doorbreken met lekkere hapjes. Dierenarts en CDA kamerlid Henk Jan Ormel is gek op het proeven van dieren. Zozeer dat hij op radio 1 en in een kamerdebat pleitte voor een verbod op het vegetarisch kookboekje van het Voedingscentrum, ‘een dag zonder vlees’.

En het geld dat zou ‘vrijkomen’ door het vegetarisch kookboek te schrappen, zou wat Ormel betreft besteedt moeten worden aan een publiekscampagne om de ‘zegeningen’ van de dierproeven aan een groot publiek bekend te maken.

Provocatie zit een beetje in het bloed van veel CDA-ers, eerder pleitte fractiegenoot Koopmans al voor een rehabilitatiecampagne voor foie gras, pleitte CDA landbouwminister Gerda Verburg ervoor scholieren het bos in te sturen om zelf illegaal hazen te gaan vangen en sprak Annie- Schreijer Pierik de gedenkwaardige woorden “een haas hoort in de pan, geschoten door mijn Jan”

En de Christendemocraten in het Europees Parlement eisten met succes dat vleesvermindering zou worden geschrapt uit een lijst van 200 klimaatbesparende maatregelen.

Daarmee schoffeert het CDA de 800.000 vegetariërs en 3,5 miljoen vleesverlaters die overtuigd zijn van het nut van vleesvermindering. CDA fractievoorzitter Pieter van Geel noemde vlees (in de tijd dat hij staatssecretaris van VROM was) nog ‘het meest milieuonvriendelijke deel van ons voedselpakket’, maar fractielid Ormel lijkt een duidelijk ander signaal af te willen geven.

Pleitte Wilders eerder voor een verbod op de Koran, nu zouden vegetarische kookboekjes of milieubesparingstips verboden moeten worden volgens het CDA.

Daarom roept Natasja Oerlemans iedereen die een maaltijd zonder vlees kan waarderen, op om zijn of haar favoriete vegetarische recept te mailen naar Henk Jan Ormel en de Europese Christendemocraten.

Inzenden kan via www.partijvoordedieren.nl en de 5 meest originele inzendingen worden beloond met het meest omvangrijke vegetarische kookboek ooit: De Dikke Vegetariër van New York Times foodcolumnist Mark Bittman. Het boek telt meer dan 1000 pagina’s en 2000 vegetarische recepten en is nog steeds niet verboden!