Hatsjoe

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Tuesday, April 7 2009.

Ik heb één woord litouws geleerd : hatsjoe... Je schrijft het anders, maar het betekent : dank u wel . Ik heb veel indrukken opgedaan tijdens mijn korte verblijf in Vilnius. De enorme volksoploop zaterdagnacht bleek niet alleen te zijn omdat Litouwen de europacup basketbal had gewonnen, maar vooral omdat ze gewonnen hadden van Rusland. Het land is 50 jaar bezet geweest door Rusland en voelt de grote buurman nog steeds als een dreiging. Vol trots en overtuiging is het land lid van de NAVO en de EU. Kom daar eens om in ons land, waar we vrijheid als een vanzelfsprekendheid beschouwen.

Van maart-april2009

Oveeral is naast de Litouwse vlag ook de Europese vlag te zien. Onder 'lees verder' nog een korte foto impressie....

Van maart-april2009

Het standing committee heeft uren en uren vergaderd onder leiding van de president van de Assemblee, John Tanner.

Van maart-april2009

Afspraken zijn gemaakt over de samenstelling van delegaties. Doordat er weer 2 nieuwe landen lid zijn geworden, dreigt de assemblee uit zijn voegen te barsten. Het organiseren van een assemblee is een enorme opgave voor het gastland.

Van maart-april2009

Vilnius is een prachtige stad met vele kerken. hier de centrale kathedraal.

 

Van maart-april2009

tijdens een pauze bezocht ik het genocide museum dat gehuisvest is in het voormalige KGB hoofdkwartier. In de kelder zijn de cellen te zien en de executieruimte. Hier een cel waarin de gevangene alleen maar kon staan of zitten. 50 jaar Russische bezetting wordt hier beklemmend weergegeven.

Van maart-april2009

Het was Palmpasen en overal waren verkoopsters te zien die versierde takken te koop aanboden. Vrijwel iedere wandelaar had zo'n takje vast.....