Wederom in de schaduwen van morgen.

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Friday, March 6 2009.

We kunnen er niet om heen, er is een enorme crisis gaande. Vorig jaar op Prinsjesdag presenteerde de regering een begroting die er van uit ging dat er in 2009 een overschot gecreëerd zou gaan worden van 6 miljard Euro. We zijn nu 5 maanden verder en verwachten op dit moment een tekort van 35 miljard! Daar komt dan nog bij dat er 6 miljard meer uitgaven verwacht worden vanwege de snel oplopende werkloosheid. volkomen terecht dus dat er fundamenteel wordt nagedacht over de totaal gewijzigde situatie. Velen zitten nog in de ontkenningsfase,maar onze samenleving zit in een crisis. Crisis komt van kruising. We staan op een kruispunt en zoeken de juiste weg. Het gaat ons allemaal raken......

Ik moet denken aan mijn tijd als dierenarts. Als je een ernstig zieke patiënt binnen krijgt, moet je eerst stabiliseren. De vitale lichaamsfuncties moeten blijven functioneren. Pas daarna gaan werken aan andere klachten. Een patiënt met ernstige en levensbedreigende hartklachten, die ook nog kreupel is, ga je niet eerst aan de knie opereren.Lees voor knie,hypotheekrente of AOW. De eigenaar ziet kreupelheid als hoofdklacht en snapt niet waarom ik niet meteen de knie opereer. Dan is het noodzakelijk om de ernst van de hartklachten en de risico's van een operatie aan de knie terwijl het hart het dreigt te begeven, duidelijk te communiceren met de eigenaar. Door duidelijke communicatie kun je als arts het vertrouwen van de eigenaar winnen. Zonder vertrouwen kun je als arts niet werken. Zonder vertrouwen kun je als politicus ook niet werken. Door te beginnen aan de knie, verlies je vertrouwen. het zijn spannende weken waarin het er op aankomt om eerlijk te zijn, de ernst van de huidige situatie onder ogen te zien, maar ook te wijzen op het perspectief van betere tijden. Nu met name richten op de kerntaken. Als arts let je tijdens een crisis op de vitale lichaamsfuncties. Als politicus moet je nu met name letten op de kerntaken van de overheid: Veiligheid, vitale taken, zorg voor de echte zwakken in onze samenleving en behoud van het perspectief op de toekomst. Huizinga schreef midden in de crisis van de dertiger jaren het boek 'in de schaduwen van morgen'. Heldring schreef hier in de NRC een uitstekende column over die tot nadenken aanzet. Luister naar mensen zoals Heldring, die de crisis van de dertiger jaren bewust hebben meegemaakt en nu nog over zulke enorme intellectuele capaciteiten beschikken!

Welke crisis leven we in? Toch ook weer een morele crisis? Het CDA heeft als grootste partij van het land een grote verantwoordelijkheid om te zoeken naar uitwegen uit de crisis waarin onze samenleving zich nu bevindt. We leven nu wederom in de schaduwen van morgen.