Orchideeën in het Stelkampsveld

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Friday, February 13 2009.

Het Stelkampsveld is een klein natuurgebiedje verweven met het Achterhoekse boerenland tussen Borculo en Barchem. Vandaag ben ik daar met collegae Rikus jager en Eddy Bilder uit onze Tweede Kamerfractie en een fors aantal gemeentelijke en provinciale bestuurders te gast bij Anton Baks en zijn vrouw.

Hij geeft een uitleg over de ontwikkelingen rond zijn bedrijf. Zijn betovergrootmoeder heettte Steelkamp en woonde al op de boerderij bij het Stelkampsveld. Daar komt kwelwater naar boven en heeft zich een bijzonder micromilieu gevormd waar zeldzame orchideeën groeien. Ongeveer 25 jaar geleden werd 2,5 hectare aangekocht door Staatsbosbeheer. Dat werd uitgebreid naar 15 hectare en nu ligt er een concept aanwijzing als natuurgebied voor ongeveer 120 hectare. Niemand kan vertellen waar de grens ligt. Baks pacht zijn gronden van Staatsbosbeheer en deze is Baks liever kwijt dan rijk. Boeren staan de ambitie om tot een natuurmonocultuur te komen in de weg. het is te gek voor woorden wat je hier hoort. In de Achterhoek is natuur verweven met boerenland en ik ben er van overtuigd dat 95% van de Achterhoekers dat zo wil houden. Natuur is op zijn mooist op de overgang van bos naar wei. het kenmerkende Achterhoekse coulissenlandschap!

Hieronder geeft Anton Baks uitleg in zijn zitkamer. Onder 'lees verder'nog meer foto's...

Van januari 2009

Natuur is prachtig en orchideeën heel bijzonder. Door verzuring wordt kwetsbare natuur bedreigd. Verzuring komt door ammoniakdepositie. 10% van deze ammoniak is afkomstig van omringende boerenbedrijven en gemiddeld 90 % komt van ver. Veel komt door NOX uitstoot uit auto's van natuurliefhebbers die in hun auto naar de orchideeën komen kijken. Maar de boeren moeten wijken, terwijl zij bijdragen aan een vitaal Achterhoeks platteland en cultuurhistorisch het landschap gevormd hebben tot wat het nu is. Boeren zijn ook orchideeën en moeten vooral blijven op het platteland.

Van januari 2009

het Stelkampsveld: is dit nou boerenland of natuurgebied?

In deze tijd van enorme financiële crisis moeten we heroverwegen of we landbouwgrond moeten onttrekken aan het weinige economische verkeer dat er nog is. De tegenstelling tussen landbouw en natuur zie ik niet. Als boer Baks met een geringe groei van zijn bedrijf vooruit kan en ook nog via beheersovereenkomsten kan verdienen aan natuurbeheer zijn er alleen maar winnaars. Boer Baks kan blijven, sociale netwerken die generaties lang zijn opgebouwd, blijven in stand, natuur blijft verweven met landbouw en wordt efficiënt beheerd en de toerist en de burger kan genieten van een prachtig buitengebied. Ook de familie Loskamp vertelden hun verhaal. Zij hebben sinds 10 jaar een bedrijf vlakbij het Stelkampveld en krijgen nu geen vergunning om hun stal aan te passen. bedrijf zit op slot. Ze zijn verhuisd uit Hengelo Gld. omdat daar hun bedrijf ook op slot zat. Ik was daar toen dierenarts en herinner me dat ik in de nacht van hun koperen bruiloftsfeest een schapenverlossing bij hen had. het was makkelijker om een lam uit een schaap te krijgen dan om hun huidige problemen op te lossen! In een persbericht van het agrarisch dagblad kunt u de reactie van Rikus Jager en mij lezen. De tegenstelling tussen natuur en platteland lijkt op Kafkaëske wijze gevoerd te worden door ongrijpbare instanties. Goed dat de belangengroep Boer en Burger in Beekvliet/Stelkampsveld hier aandacht voor vraagt!

Van januari 2009