Met Camp op campagne !

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Tuesday, February 10 2009.

De campagne voor de Europese verkiezingen van 4 juni a.s. speelde zich gisteren af in de Achterhoek! CDA lijsttrekker Wim van de Camp ging de hele dag op campagne in de Achterhoek.Campagneleider Michaël Sijbom en beleidsmedewerker Europese Zaken van de fractie Huibert van Rossum begeleidden ons. Natuurlijk begon de campagne bij het beeld van de motorrijder in Hengelo Gld.

Van januari 2009

hierna gingen we naar het ROC Graafschap college in Doetinchem waar we spraken met directeur Ted van Vilsteren en met leerlingen over uitwisseling met Duitsland. Duitsland ligt dichtbij maar mentaal is het nog steeds een grote stap om over de grens te kijken. hierna gingen we naar het praktijkcentrum voor melkveehouderij en milieu de Marke....

We werden ontvangen door bedrijfsleider Stef Groot Nibbelink, Frans Aarts en Michiel de Haan en spraken over Koeien &Kansen en over het interreg- project Dairyman. Frans Aarts gaf aan dat zonder koeien&kansen de derogatie aanvraag in Brussel niet mogelijk is. Ontwikkelingen die in de Marke in gang zijn gezet hebben gezorgd voor een enorme voorsprong in benutting van voer en mest. Ontwikkelingen in de Achterhoek zijn een lichtend voorbeeld voor Europa! Zo werd er in 1987 in Nederland gemiddeld 326 kg. kunstmest per hectare gebruikt en in 2008 129 kg.! Dat scheelt gemiddeld per bedrijf aan kunstmestkosten 6.300Euro per jaar!

Natuurlijk bekeken we het bedrijf en Wim zag voor het eerst een melkrobot in werking! De geur van de koeien en het kuilvoer brachten me weer terug naar de vele uren die ik als dierenarts op dit bedrijf heb doorgebracht. De praktijk blijft trekken!

Van januari 2009

Wim ging hierna door naar de Radstake voor een vergadering van de regio Achterhoek van het CDA. Ik had al lang geleden beloofd naar Wilp te komen waar ik een interessante discussie avond had met de werkgroep intensieve veehouderij van het Utrechts, Gelders en Overijssels Agrarisch Jongeren Kontakt.