Groenoordzuidhuis in Schiedam

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Friday, February 6 2009.

Vandaag op werkbezoek in Schiedam. Ik ben geadopteerd door het CDA Schiedam in het kader van het landelijke CDA plan 'inspiratie in de buurt'. mijn keus voor Schiedam is bewust: ik heb mijn hele jeugd in Schiedam gewoond en naar Schiedam gaan, voelt een beetje als thuiskomen. Maar wat is Schiedam veranderd. Ik weet nog goed dat in mijn klas een Spaans jongetje kwam, José. nu is 32% van alle Schiedammers van allochtone afkomst. In de wijk die ik vandaag bezoek is dit percentage 65% !

De woningcorporatie Woonplus doet haar best om samen met overheid en vrijwilligers Groenoord weer op te knappen. Ik bezoek een opgeknapt ketelhuis waar eerst de verwarming van een aantal flats in stond. Nu heet het Groenoordzuidhuis en ik spreek met een aantal vrijwilligers en bewoners in dit splinternieuwe gemeenschapshuis.

Van januari 2009

echte Schiedammers zijn recht voor z'n raap en we zitten al snel in een geanimeerde discussie. Er zijn klachten over te hoge stookkosten en schimmel in de muren. maar er is ook een sfeer van: we gaan voor deze wijk en we maken er wat van! De woningcorporatie geeft aan alle bewoners met een balkon een balkonscherm met een print van planten of bloemen. In de hele wijk zie je vrolijk gekleurde balkons met tulpen, narcissen, vrouwenmantel. Je kunt zelfs een balkonscherm met brandnetelprint krijgen, maar ik vraag me af of daar veel animo voor is!

Van januari 2009

Er is veel kritiek, maar tegelijkertijd ook een gevoel dat het iest beter gaat. Maar Nederland is nog steeds te makkelijk, zegt Freek, die al 27 jaar in Groenoord zuid woont. Tijdens het gesprek hoort vrijwilligster Ginette Pardo dat ze oma is geworden! Ze krijgt meteen een bos bloemen!

Algemeen bij bewoners en bestuurders is het onbehagen over het fenomeen Vogelaarwijk. Nieuwland is Vogelaarwijk, maar daar was men in Schiedam al lang bezig met opknappen en wijkprojecten. lekker makkelijk scoren straks! Doordat Nieuwland een Vogelaarwijk is, gaat daar het meeste geld naar toe. Het CDA in Schiedam pleit voor een meer evenredige verdeling zodat ook Groenoord en Schiedam oost en west in aanmerking kunnen komen voor steun aan projecten. Fractievoorzitter Ad Hekman maakt daar terecht een punt van. Ook raadsleden Henk Hofland, Wim Meijboom en Nihat Ulusoy waren bij het werkbezoek aanwezig. Goeie en actieve CDA club daar in Schiedam! Bedankt Schiedammers, ik kom graag weer terug!