Dieren in het circus

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Tuesday, February 3 2009.

Het staatscircus van Moskou staat deze week in Alphen aan den Rijn met een olifant en 4 tijgers. De gemeente verbiedt het circus om de dieren te laten optreden en legt bij overtreding een dwangsom op van 10.000 Euro per dag. Gisteren was ik in Alphen aan den Rijn en werd ik geïnterviewed voor het programma Netwerk....

Van januari 2009

Hier word ik verwelkomd door de circusolifant. De meningen zijn erg verdeeld over circusdieren......

Ik vind dat circusdieren natuurlijk goed verzorgd moeten worden. De dieren die ik zag zagen er goed verzorgd uit. Ze kwamen net an na een autorit vanuit nord Brabant en maakten totaal geen gestresste indruk. De wagens lagen vol met schoon en vers stro. Deze dieren horen in principe in de vrije natuur, maar dat geldt ook voor dieren in dierentuinen. De wethouder van Alphen aan den Rijn gaat toch ook niet Avifauna sluiten? En als het over dierenwelzijn gaat, lopen er in nederland heel wat meer verwaarloosde paarden rond.

Ik beschouw dieren in het circus en in dierentuinen als ambassadeurs voor hun wilde soortgenoten. het is zo imposant als je vlak bij een olifant kunt komen, hem kunt ruiken en het getrompetter hoort. Daar kan geen natuurfilm tegen op.

Van januari 2009

Per jaar gaan 1,5 miljoen mensen naar het circus en erg veel mensen gaan juist voor de dierennummers. Als je tegen dieren in het circus bent, ga je toch niet?

De wethouder is vooral tegen het kunstjes vertonen en zei in de uitzending van netwerk dat olifanten in kranen worden gehangen om hen kunstjes te leren. lijkt me uitermate onwaarschijnlijk. Een olifant hang je niet zo maar in een kraan. En dat lukt een tweede keer waarschijnlijk helemaal niet meer. Ik respecteer mensen die principieel tegen dieren in het circus zijn, maar als er een democratische meerderheid in Nederland vindt dat het wel kan, speelt dat dan geen rol?

Van januari 2009

Er zijn ook 4 prachtige tijgers. Ze lagen rustig in hun hok en zagen er weldoorvoed uit. Eén van de tijgers is drachtig. In de natuur slapen tijgers 18 uur per dag. In het circus worden ze uitgedaagd om te bewegen en verandert hun omgeving voortdurend. Voor dieren in gevangenschap is gebrek aan prikkels en een tekort aan normale stress juist een probleem. Dat komt bij dieren in het circus duidelijk minder voor.

Van januari 2009

Morgen beantwoord minister Verburg mijn kamervragen. Ik hoop dat de gemeente Alphen aan den Rijn alsnog toestemming verleent aan het circus om de dieren te laten optreden. Het is juist schadelijk voor het dierenwelzijn als ze in hun kooien moeten blijven!