Het hoofd van de koning moet terug!

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Monday, December 22 2008.

Badu Bonsu II, koning van Ahanta, juli 1838.

'naar het leven (tijdens zijn gevangenschap) getekend door de Luitenant ter zee 1e Klasse, W.Stork', tekening ontdekt door dr. M.R. Doortmont, voorzitter van de nederlandse vereniging voor Afrika Studies en universitair hoofddocent Internationale betrekkingen en Afrika Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen

(

Van december 2008

De minister van Buitenlandse Zaken heeft vandaag de vragen beantwoord die ik samen met collega Maarten Haverkamp heb gesteld over het hoofd van koning Badu Bonsu II ( zie onder standpunten/ buitenlandse zaken).

Het is een uiterst intrigerend verhaal hoe dit hoofd in Nederland gekomen is. Lees hiervoor ook mijn weblog 242. Deze koning is berecht en 18 juli 1838 opgehangen door Nederlanders.

De minister wil zijn best doen om het hoofd terug te krijgen in Ghana. Ik vind dat dit hoofd zo snel mogelijk terug moet. Mooi dat onze Kamervragen hier de aanleiding toe zijn. Het Leids Universitair Medisch centrum heeft dit hoofd in een depot staan in een pot op sterk water en zal dit hoofd heus niet missen.

Het hoofd van de koning moet snel terug naar Ghana zodat deze episode uit onze koloniale geschiedenis kan worden afgesloten. Het hoofd van de koning moet op een nette en gepaste manier naar zijn laatste rustplaats in Ghana begeleid worden. Ik ga er van uit dat dit spoedig kan. Anders ga ik weer vragen stellen...