Opening Nationale Kleindierententoonstelling

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Monday, December 22 2008.

Zaterdag mocht ik de opening verrichten van de Nationale Kleindierententoonstelling in het veemarktcomplex te Utrecht. ik was bewust wat eerder gegaan om te kijken naar de enorme diversiteit van rassen. pluimvee, duiven, konijnen, ganzen; van alles was er. Tijdens mijn studie diergeneeskunde ging ik naar deze tentoonstelling toe om te oefenen voor mijn tentamen rassenkennis.Bij vele Nederlanders zit het fokken in de genen en het is een prachtige hobby om met veel zorg een oud ras te behouden of een nieuwe kleurslag te ontwikkelen. Zo zat ik naast de erevoorzitter, de heer van der Sande, die vol trots vertelde bij Hollandse Krielen de kleurslag koekoekpatrijs te hebben ontwikkeld.

Van december 2008

Twee Hollandse Witkuifkrielen, genaamd Marianne en Esther....

In mijn openingstoespraak gaf ik aan dat liefhebbers trots mogen zijn op hun hobby. met veel liefde voor dieren zorgen zij als rentmeesters voor het behoud van biodiversiteit. Want alleen door al deze verschillende rassen te behouden, blijft ook de genetische variatie behouden. ( zie onder : lees verder)

Hobbydierhouders hebben te maken met doorgeschoten regeldrift en doorgeschoten dierenwelzijn. De Europese transportverordening dreigt erg belemmerend te gaan werken voor hobbydierhouders; daar wordt binnenkort in de Kamer over gesproken en moet ik alert op zijn. graag hoor ik uit de hobbydierhouderij wat de voetangels en klemmen zijn. ook doorgeschoten dierenwelzijn wordt een steeds grotere belemmering. Steeds meer klachten over dieren in een kooi. Ga niet in het defensief maar laat zien dat met respect met dieren omgegaan wordt. Erg goed dat op deze nationale tentoonstelling de brug naar de commerciële pluimveehouderij wordt geslagen. Er is een demonstratie van de Volwaardkip en er is een hanenproeverij. Verleden week is een Christen Unie motie aangenomen over de combinatiekip. Deze motie is mee ondertekend door het CDA. In mijn visie is de combinatiekip, een kip die eieren legt en geschikt is om opgegeten te worden, er al. Ze zijn volop aanwezig op deze tentoonstelling en vele oud Hollandse rassen zijn hier al op gefokt, zoals de Noord-Hollandse Blauwe. Voor een niche markt van bewuste consumenten die niet op een Euro letten, is dit prima. Het is een illusie dat de internationale markten hierin mee zullen gaan.

Voor Nederland is van belang dat fokkers blijven bestaan en de mogelijkheden behouden om hun hobby uit te oefenen. Ik hield een pleidooi voor het ontwikkelen van stadsboerderijen in nieuwbouwwijken waar hokken of stallen gehuurd kunnen worden door hobbyisten die door de huidige manier van huizen bouwen hun hobby niet meer achter op de plaats of in de schuur bij huis kunnen uitoefenen. de voorzitter van de bewoners Belangengroep Overvecht, Leendert Faasen, kwam naar me toe en zei dat hij dit idee meteen ging oppakken! Ik hoop dat het lukt, dat dit ook op andere plekken van de grond komt en dat de jongere generatie doorgaat met het fokken en houden van kleindieren!