Kofi Annan in de Ridderzaal

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Wednesday, December 10 2008.

Vanmorgen sprak Kofi Annan in aanwezigheid van de koningin in de Ridderzaal ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van instituut Clingendael. hij sprak over fragiele staten en natuurlijk ook over Zimbabwe. Vanavond was op het journaal een blanke boer te zien die naast zijn stervende koeien stond. Het land valt ineen. Kofi Annan gaf aan dat het een schande is dat een land dat eerst voedsel exporteerde, nu 6 miljoen hongerenden kent. Hij hoopt op een'smooth transition'. Ik hoop op een 'quick transition' en van mij mag Mugabe een enkele reis naar den Haag krijgen.

Kofi Annan hield een indrukwekkende speech. ( zie onder : lees verder.....)

Hij sprak vanuit zijn jarenlange ervaring en gaf aan dat de zwakte van de state institutions een belangrijke oorzaak is voor het ontstaan van fragiele staten. Armoede is op zich geen reden voor instabiliteit en hij wees als voorbeeld op Botswana. hij sloot af met een mooi verhaal:

toen hij 6 weken secretaris-generaal van de VN was, stond er een commentaar in de New York Times. Annan had gefaald omdat hij nog geen hervorming van de VN had doorgevoerd. Hij beklaagde zich daar tijdens een lunch met ambassadeurs van de veiligheidsraad over: hoe kan ik nu binnen 6 weken de hele VN hervormen? Daarop zei de Russische ambassadeur: maar mijnheer Annan, God had maar 6 dagen nodig! Daarop antwoordde Kofi Annan: God had wel een groot voordeel; hij werkte alleen!