Prinses Maxima

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Friday, November 28 2008.

In de oude zaal van de Tweede Kamer wordt een conferentie gehouden over de gezondheidszorg voor vrouwen tijdens zwangerschap en geboorte en zorg voor jonge kinderen. Woensdagmiddag bezocht prinses Maxima deze bijeenkomst.

Van Album zonder titel

aan tafel bij prinses Maxima

Als er Koninklijk bezoek komt in de Kamer is er een heel ceremonieel patroon....

De rode loper wordt uitgelegd en de bezoekers van het Binnenhof die dat zien, vormen een haag rond de rode loper. Minimaal 10 persfotografen staan klaar met hun camera's in de aanslag. Het ontvangstcomité, waarvan ik deel uitmaak, wacht in de stadhouderskamer. Vanuit het raam kan ik het tafereel buiten goed zien.

Chantal Gill'ard, PvdA kamerlid, heeft het initiatief genomen voor deze conferentie en wacht de prinses op bij de voordeur. De prinses komt aan en loopt met Chantal en de horde fotografen de trap op naar de Stadhouderskamer. De fotografen mogen de Stadhouderskamer niet in en Ada Gerkens, vice voorzitter van de Kamer, Kathleen Ferrier en ik in mijn hoedanigheid als voorzitter van de vaste kamercommissie buitenlandse zaken verwelkomen de prinses. We hebben direct een geanimeerd gesprek. Vervolgens volgen we de prinses naar de conferentie in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Niet alleen de persfotografen, maar ook vrijwel alle conferentiedeelnemers flitsen met hun camera's. Het lijkt me niet goed voor de ogen van de prinses die dagelijks aan dit geweld blootgesteld worden. Ik adviseer haar een zonnebril..

Van Album zonder titel

prinses Maxima neemt deel aan de conferentie.

Prinses Maxima is een uur aanwezig en volgt de discussie in de zaal. Daarna bezoekt ze een tentoonstelling waar diverse initiatieven worden gepresenteerd.

Het gezelschap bestaat voornamelijk uit vrouwelijke parlementariërs uit de hele wereld en prinses Maxima is enorm populair. Iedereen verdringt zich om haar en ze heeft met velen een gesprek. Na een uur vertrekt de prinses. Iedereen is enthousiast en vrolijk. Verbazend om mee te maken wat een enthousiaste sfeer de aanwezigheid van prinses Maxima kan veroorzaken. Nu is het onderwerp van deze conferentie belangrijk genoeg en het is heel goed van mijn PvdA collega Chantal Gill'ard dat zij zo heeft getrokken aan dit thema. Het is millenniumdoel nummer 5: terugdringen van moeder- en kindsterfte. januari van dit jaar bezochten we met de kamercommissie Ethiopië. We waren bijv. in het fistelziekenhuis. veel vrouwen krijgen door onvoldoende begeleiding tijdens de bevalling en ook doordat ze op veel te jonge leeftijd zwanger worden, grote problemen. Wonden, veroorzaakt tijdens het geboorteproces genezen niet of slecht en het gevolg is voortdurend urineverlies. Deze vrouwen worden vaak uitgestoten. In het fistelziekenhuis in Addis Abeba werden deze vrouwen geopereerd en opgevangen. Op veel plaatsen ter wereld bestaat zo'n opvang niet. iedere minuut sterft een vrouw in het kraambed. Tijdens het typen van dit stukje dus 10 vrouwen. Het is een kwestie van beschaving en solidariteit om je daar voor in te zetten. Toegang tot basale gezondheidszorg is een basaal mensenrecht en het is goed dat daar bij stil gestaan wordt, dat er actie wordt ondernomen en dat prinses Maxima haar betrokkenheid toont.