Bogor

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Tuesday, October 14 2008.

Vanmorgen om 07.45 in de bus voor een veldbezoek aan een aantal dorpen die mee doen aan het PNPM ( Program Nasional Pemberdayaan Masyarakat), dat is het nationale armoedebestrijdingsprogramma van de Indonesische overheid. De wereldbank is medefinancier en Nederland doneert aan de wereldbank voor dit project. Het project loopt in 70.000 dorpen en kost jaarlijks 1.5 miljard Euro.

 

Van Album zonder titel

winkeltje op het platteland in de buurt van Bogor.

voor meer foto's en verslag, klik op 'lees verder'........

We gingen eerst naar een dorpje dat had besloten om een school te bouwen van het geld dat hen toegewezen werd.

 

Van Album zonder titel

gemiddeld 50 kinderen per klas....

Door de bouw van de nieuwe school kan de klasgrootte teruggebracht worden van 80 naar 50; een hele verbetering.

 

Van Album zonder titel

gehoorzame meisjes.....

Na dit project gingen we per bus door het prachtige glooiende landschap naar een volgend dorp. Hier had het dorp gekozen voor de aanleg van een brug. Ieder dorp mag zelf besluiten waar geld aan besteed wordt en draagt bij door arbeid te leveren aan het welslagen van een project. Zo wordt het ook echt hun project.

 

Van Album zonder titel

de delegatie krijgt uitleg op de brug...

We lopen door de dorpjes en zien armoede, maar ook vriendelijke mensen. Het lijkt of de armoede op het platteland beter te dragen is, maar dat schijnt toch niet zo te zijn. In Djakarta kun je met een brommerklusje toch al snel 20-30 duizend roepies per dag verdienen en dat lukt op het platteland niet. ( 1 euro = 13.000 roepia )

 

Van Album zonder titel

een familie die bij de pas aangelegde brug woont in een stenen huis, dus een familie die voor de begrippen daar redelijk welvarend is.

We bezoeken ook nog een kroepoekfabriekje in een ander dorp.

 

Van Album zonder titel

6 jongens zaten op de grond onder een soort machine waar vismeelpasta uitkwam. Dit vingen ze op in een vorm en zo worden kroepoekrondjes gemaakt....

Hierna gaan we naar Bogor en krijgen een rondleiding door het paleis, het voormalige verblijf van de goeverneur-generaal, Buitenzorg.

's Middags bezoeken we een project in een meer urbaan dorp, midden in Bogor.

 

Van Album zonder titel

een winkeltje zoals je ze overal ziet...

We bezoeken het dorp Muarasari en worden ontvangen door de raad die het geld beheert en via een democratisch proces besluit voor welk project het geld wordt uitgegeven. Na een uitgebreide uitleg gaan we op weg naar het project, maar de moesson slaat toe.

 

Van Album zonder titel

onderweg in de regen....

Het project in dit dorp is een publieke wc annex mandi ruimte en washok. voor 60 gezinnen is dit de enige wc en wasgelegenheid.

 

Van Album zonder titel

de afvoer van het washok is in de rivier en van de wc in een septic tank. Als de tank vol is, wordt naast de tank een gat gegraven en daar wordt de inhoud van de tank ingegooid. Ik ben benieuwd hoe lang ze dat volhouden!

 

Van Album zonder titel

als je geen paraplu hebt, pluk je er één !