Donorkaart

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Tuesday, October 7 2008.

Morgen is het debat met minister Klink over orgaandonatie. vandaag kwam al naar buiten dat ik morgen zal pleiten voor hernieuwde aandacht voor de donorkaart. dat is één van de ideeën die ik morgen in het debat zal noemen. Het gaat ons er om dat zoveel mogelijk mensen duidelijk maken dat ze donor willen zijn en dat die vreselijke wachtlijsten korter worden. Ik heb aan heel veel mensen gevraagd waarom ze wel positief staan tegenover orgaandonatie, wel zelf in aanmerking willen komen voor een orgaan als ze dat onverhoopt nodig hebben, maar zich dan niet registreren als donor.....

Dan blijkt dat veel mensen nog vragen hebben en onzeker zijn. wat is hersendood? wat gebeurt er met je? Word je eerder opgegeven? Daarnaast beschouwen veel mensen het idee om centraal geregistreerd te zijn als een groot nadeel. Door een makkelijk te verkrijgen donorkaart hou je de regie in eigen hand en kun je op elk gewenst moment je keuze wijzigen. De essentie is dat je het aan je nabestaanden meldt. net zoals je het een keer moet hebben over of je begraven of gecremeerd wilt worden, zou je ook van elkaar moeten weten of je donor wilt zijn. Anders laat je je nabestaanden op het allermoeilijkste moment - als je net dood bent - zitten met een onmogelijke vraag op een onmogelijk moment.

Morgen is het debat en de media zitten er bovenop. Om 07.30 geef ik een reactie bij goedemorgen tv, om 08.10 ga ik in debat op het radio 1 journaal met Paul Beerkens van de nierpatiëntenvereniging en om 10.30 ga ik op radio 1 in debat met Jan Terlouw. het wordt morgen een enerverende dag!