Orgaandonatie in het Slingelandziekenhuis

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Thursday, August 28 2008.

218: Orgaandonatie in het Slingelandziekenhuis

Geplaatst op 28 Aug 2008, 13:36

Begin oktober zal de Tweede kamer weer debatteren over orgaandonatie. Ter voorbereiding heb ik tijdens het reces vele gesprekken gevoerd over orgaandonatie en vanmorgen was ik in het Slingelandziekenhuis in Doetinchem (7e op de AD lijst van beste ziekenhuizen!) en sprak ik met de donatiefunctionarissen Nathalie Teunissen en Monique Waanders.....

Ik wil me juist op de werkvloer met de mensen die in de praktijk met orgaandonatie te maken hebben, laten informeren. Nathalie en Monique zijn 2 professionals die er voor hebben gezorgd dat iedere werknemer in het Slingelandziekenhuis doordrongen is van het belang van orgaan- en weefseldonatie. Vergeet vooral dat laatste niet, benadrukten ze! Zelfs sommige professionals zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden van weefseldonatie. Mensen kunnen tot op hoge leeftijd weefseldonor zijn en ook bij bepaalde ziektes en zelfs bij bepaalde kankervormen, is het toch mogelijk om weefsels te doneren.

De procedure rond het uitnemen van organen kan soms wel 20 uur duren en het kan ook uren duren voordat de hersendode donor naar de operatiezaal gereden wordt. Moeilijke en ingrijpende uren voor de nabestaanden. Deze worden zorgvuldig en liefdevol begeleid, maar waarom worden deze aspecten niet in de voorlichting rond orgaandonatie verteld?

In het Slingelandziekenhuis zijn vorig jaar 4 orgaandonatieprocedures uitgevoerd. Monique en Nathalie hebben een volgsysteem waardoor geen patiënt op de IC wordt gemist. Wel geven ze aan dat er geen volledig zicht is op de patiënten die de IC niet bereiken en op de afdelingen overlijden. Aandachtpunt.

Het advies van nathalie en monique is om meer en eerlijke voorlichting te geven en om er met elkaar over te praten. Dat is belangrijker dan geregistreerd te staan. Als je het van elkaar weet, is een registratie als donor niet noodzakelijk. Voor nabestaanden is het vaak een troost als de wens van de overledene om te doneren uitgevoerd kan worden. We discussieerden lang en ik was getroffen door de professionaliteit en de intense betrokkenheid van Nathalie en Monique bij hun werk als donatiefunctionaris. Geen wonder dat een ziekenhuis met zulke medewerkers in de top 10 van beste ziekenhuizen komt !