Pech onderweg

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Thursday, August 21 2008.

Omdat ik enkele nauw op elkaar aansluitende afspraken had, ging ik gisteren met de auto naar den Haag. Buiten de filetijden en nog half in de vakantieperiode moet dat te doen zijn. Eind van de middag was in de ridderzaal het afscheid van Gerard van der Wulp, directeur-generaal van de rijksvoorlichtingsdienst. Hij wordt tweede man op onze ambassade in de VS. De nieuwe ambassadeur is Reneé Jones-Bos. De minister- president hield een speech en omschreef hoe Gerard met zijn vrouw over enkele maanden door de VS zouden cruisen over de route 66 in een chevrolette corvette, luisterend naar: me and misses Jones......

Ik kon maar kort blijven want ik had om 20 uur afgesproken om bij te praten met de burgemeester van Doetinchem, Herman Kaiser. Geen files onderweg en het liep allemaal gesmeerd. Om 19.30 uur, vlak voor Arnhem geef ik wat gas om een auto in te halen. In plaats van harder te gaan, begon mijn 10 jaar oude Saab te horten en stoten en minderde snel vaart. Ik ging bij het Velperbroekcircuit de A12 af en stopte voor het stoplicht waarop meteen alles uitviel. De auto was niet meer aan de praat te krijgen en in mijn eentje moest ik hem naar de kant zien te duwen. Alles raast dan om je heen, het stuur doet het nauwelijks meer en ik baalde als een stekker. Vervolgens bleek ook de accu van mijn mobiel bijna leeg te zijn. Toch lukte het nog om de ANWB alarmcentrale en Herman Kaiser te bellen. Ik heb altijd grote stapels leesvoer bij me, maar nu natuurlijk juist niet. Ik bereidde me voor op lang wachten, maar binnen een kwartier was de wegenwacht er al! De motorkap werd geopend en het speuren naar een oorzaak begon. Na van alles proberen, was de conclusie dat ik niet verder zou kunnen rijden en dat de auto naar een garage versleept moest worden. Ik was onder de indruk van de professionaliteit en de uiterst prettige en beleefde handelwijze van de wegenwachter. Vervolgens kwam binnen een half uur een sleepwagen waar mijn oude Saab opgetakeld werd. Ik ging mee in de cabine en de chauffeur bleek een gepensioneerde beroepsmilitair te zijn. We hadden een geanimeerde discussie en wederom was ik onder de indruk van de professionaliteit en de inzet van de chauffeur. Tegen 21.30 uur kwamen we aan bij de Saabgarage in Lochem en daar bleek de nieuwe directeur en een monteur nog aanwezig te zijn. Ik kreeg een kop koffie en ze begonnen meteen te kijken of mijn auto niet meteen gerepareerd kon worden. Er bleek iets mis te zijn met een klep voor de gastoevoer en dat lukte niet om meteen te repareren. Dus kreeg ik een leenauto mee en ik was om 22.30 uur thuis, 3 uur nadat mijn auto het begaf.

Het was vervelende pech en ik moet een nieuwe afspraak maken met Herman Kaiser, maar het werd me weer eens duidelijk dat het niet allemaal kommer en kwel is in Nederland. Petje af voor al die hardwerkende mensen die me voortreffelijk hebben geholpen!