Tony Blair en Josette Sheeran

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Wednesday, July 23 2008.

Gisteren sprak Tony Blair als speciale gezant van het kwartet voor het midden-oosten bij de COFACC in Parijs.

Het goede nieuws noemde hij dat een grote meerderheid van de Israëli's en palestijnen vrede en een 2 statenoplossing wil. Het slechte nieuws dat beiden niet geloven dat vrede mogelijk is. hij noemt de enorme problemen op de grond een contradictie met het praten over vrede en vooruitgang. De situatie moet verbeteren, zowel in Israël alsook in de Palestijnse gebieden, willen vredesonderhandelingen een kans maken. USA kan dit niet alleen en heeft de EU nodig. EU kan meer doen voor veiligheid en economische vooruitgang. Enkele jaren geleden heb ik een amendement ingediend op de buitenlandbegroting om een bloemenproject in de Gazastrook mogelijk te maken. vandaag is op het nieuws dat maxime Verhagen met succes voor elkaar heeft gekregen dat de grens opengaat voor vrachtauto's met zaaigoed om anjers te kweken in de Gaza strook. Dit is dus een voorbeeld van wat Tony Blair nodig acht.

Hier is nog net te zien dat ik Blair vraag of hij nog optimistisch kan zijn. Zijn antwoord: there can be an agreement at the end of the year...

Blair's kernboodschap: verbeter de situatie op de grond! ze kunnen het niet alleen; strong international supportsystem is essential.

Blair is een byzondere man. Hij weet je te pakken. Bij iedere vraag denkt hij eerst even na, komt dan aarzelend op gang en eindigt met een enorme drive en enthousiasme. Het is hem gelukt om vrede in noord ierland te krijgen en hij zegt zelf in het midden oosten de echo's van noord ierland te horen. Ik hoop dat hij zich blijft inzetten voor vrede in het midden-oosten. Dat is belangrijker dan wat dan ook en hij is hier the right man on the right place.

Na Blair kwam weer een kanjer: Josette Sheeran, de directeur van het World Food Programme.

Ze begon met : a silent tsunami of rising foodprices hits the world. Het WFP kan voor hetzelfde geld 40% minder voedsel uitdelen dan een jaar geleden! Op zich is de wereld succesvol in het bestrijden van honger. In 1967 leed 37% van de wereldbevolking honger, in 2008 17 % ( nog 17% te veel!!). Maar de voedselcrisis is een enorme crisis en we moeten het publiek meer betrekken bij de enorme urgentie. Toegang tot voedsel en water zijn een fundamenteel mensenrecht en steeds meer hebben dit niet meer. De wereld moet in 2050 2x zoveel voedsel produceren en er moet meer aandacht komen voor primaire agrarische productie, ook in de ontwikkelde wereld! Helemaal mee eens. Zo ondersteunt Josette Sheeran ons pleidooi om nu eens te stoppen met het omzetten van boerenland in natuur....

Het waren interessante dagen in Parijs, waar de Eiffeltoren trots de EU uitdraagt....