Terugblik op Sudanreis, Darfur

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Monday, July 14 2008.

Inmiddels weer anderhalve dag terug in Nederland. vanmiddag is bekend geworden dat het internationaal strafhof president Bashir van Sudan aanklaagt voor genocide. Ik word gevraagd naar mijn ervaring in Sudan en naar een reactie op deze aanklacht door RTL nieuws en door het radio 1 journaal. Tijdens het verblijf in Darfur en zuid Soedan was het niet mogelijk om mijn weblog bij te houden omdat er nergens toegang tot internet was. Nu ga ik proberen om enkele foto's op mijn weblog te krijgen.....

In Darfur hebben we eerst Nyala in zuid Soedan bezocht. In deze plaats hebben we ook overnacht en van hier uit hebben we een bezoek gebracht aan het grootste vluchtelingenkamp in Darfur: Kalmar Kamp. Hier leven ongeveer 90.000 vluchtelingen. Naast het kamp is een VN post, die van 10 tot 16 uur voor bewaking zorgt. De vluchtelingen gaven aan dat buiten deze tijden er volledige anarchie heerst. We spraken met vrouwen die nog maar kortgeleden in het kamp zijn gekomen omdat hun dorp in brand werd gestoken. Het branden en moorden gaat nog gewoon door. Hieronder enkele foto's uit het Kalmar kamp..

onder zie verder, nog een aantal foto's..........

http://picasaweb.google.com/hjormel/SoedanJuli2008/photo#5222949296687299170

De dag dat wij uit Darfur vertrokken, werd een konvooi van de VN aangevallen. 7 Doden, een aantal zwaargewonden en vermisten. Wie de aanvallers waren is niet duidelijk. In opdracht van de regering? rebellen? De situatie blijft complex en de spanningen zullen toenemen nu president Bashir is aangeklaagd.

mijn volgende weblog kom ik terug op zuid Soedan......