Bosnie-Herzegovina

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Wednesday, June 25 2008.

De hele middag en avond van de conferentie was gewijd aan de ontwikkelingen in Bosnie-Herzegovina (B.H.). De eerste bijdrage was van Ana Trivic Babic, vice minister van buitenlandse zaken en van de Servische denominatie. Nu zijn er daar een aantal van want dit land van 4 miljoen inwoners heeft 140 ministers. Dat komt omdat er 3 etnische groepen zijn, die iedere post ook alledrie willen invullen. Naast een vice minister van Servische afkomst is er dus nog een vice minister van Bosnische en Kroatische afkomst.Dit geldt voor iedere post. Er zijn ook 3 presidenten.Het land is volledig kunstmatig ontstaan na de Dayton akkoorden in 1996. Ondanks de etnische verschillen en het collectieve oorlogstrauma gaat er veel goed. De economie zit in de lift, justitiele hervormingen worden geimplementeerd en het leger is drastisch hervormd. In 1996 waren er drie legers met gezamenlijk 100.000 soldaten. Nu is er een gezamenlijk leger met 10.000 soldaten. B.H. neemt actief deel aan vredesmissies, o.a. in Haiti, Cyprus, Sudan, Ethiopie en Congo. B.H. is ook aanwezig in Irak en deze week besluit de regering om 10 officieren naar Afghanistan te zenden. In 1996 waren er 70.000 peace-keepers, nu 2000. Iedereen in Bosnie snakt naar het vertrek van de speciale gezant met executive powers. Dit vertrek is voorzien voor eind van dit jaar.

Het grote doel van iedereen in Bosnie is integratie in de EU. maar ze zijn er zelf nog niet uit wat voor een land ze zijn. Is het een federatie? 3 etnische groepen en 2 grondgebieden ( Bosnie en republika Srpska).Hoe hier mee om te gaan, weten ze nog niet.

Naast het gezamenlijke EU doel is er ook nationale consensus dat geweld niet meer kan. In de discussie neemt het Bosnische parlementslid Jovic het woord. ' This is a monstruous country!' ik kan niet eens naar Kroatische radio of tv luisteren en ik word achtergesteld! De andere Bosniers nuanceren meteen en zeggen dat luisteren naar Kroatische radio is toegestaan. Er zijn op radio en tv 3 zenders: een nationale , een Servische en een Bosnische. De nationale zender is wettelijk verplicht om alle drie talen gelijkelijk verdeeld uit te zenden. Maar er zijn praktische problemen, antwoorden de Bosniers. Vandaar dat de Kroatische Bosnier zijn taal niet hoort en zijn identiteit niet kan koesteren.Steeds benadrukken ze dat er enorme vooruitgang is en dat men 13 jaar geleden op elkaar schoot vanwege de achternaam. Ik vraag naar Radovan Karadzic. Is hij een held of een verdachte? Het antwoord is dat Karadzic geen factor is maar dat er nog steeds politici zijn die net zo praten als Karadzic. Hun speeches zijn copyright Karadzic en dan is het zuur dat de man opgejaagd wordt, aldus de Bosnische parlementsleden. De minister zegt dat iedere steen in Bosnie is omgedraaid om te kijken of Radovan er onder zit. Hij is nog niet gevonden en je zou er een film van kunnen maken, aldus de minister. Ze vraagt zich ook af wat voor rol de buitenlandse veiligheidsdiensten,die actief zijn in Bosnie , spelen. Op het eind spreekt Lidija Topic, voormalig ambassadeur van B.H. bij de EU en ook zij benadrukt het belang van lidmaatschap van de EU. Op mijn voorzichtige vraag of een volledig lidmaatschap wel wijs is en of niet beter kan worden ingezet op een speciale status, zoals een partenariaat, ontsteken alle Balkanparlementariers in woede. Dat maakt een ghetto van de Balkan, wij gaan voor volledig lidmaatschap; en snel!

Europa is gewaarschuwd! Teleurstelling ligt op de loer........