Servie en Kosovo

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Wednesday, June 25 2008.

Vanmorgen ging de conferentie over Kosovo en Servie. Interessante sprekers waaronder Pieter Feith, de EU vertegenwoordiger in Kosovo en de international civilian representative met uitvoerende macht. Niet alleen de sprekers waren interessant, maar vooral ook de discussie naar aanleiding van de bijdragen. In de zaal zijn vrijwel alle Balkanlanden vertegenwoordigd. Helaas waren de Serviers weggebleven omdat de Kosovaarse minister van binnenlandse zaken sprak. Wel leverde de Servier Jovan Teokarevic, directeur van het Belgrado centrum voor europese integratie een bijdrage als spreker. Allen zien het lidmaatschap van de EU als het ultieme doele en de oplossing van alle problemen. Mijn reactie daarop is dan dat de problemen eerst opgelost moeten zijn voordat er zelfs maar aan een kandidaatlidmaatschap gedacht kan worden. Tegelijkertijd moet beseft worden dat Kosovo een zeer belangrijke testcase is voor een gezamenlijke EU buitenlandpolitiek. Als dit niet opgelost kan worden, op de drempel van de EU, wat stelt een EU buitenlandpolitiek dan voor? Kosovo is een groot risico voor de vorming van een gezamenlijke EU buitenlandpolitiek. Zowel NAVO als EU kunnen zich geen nieuw geweld veroorloven op de Balkan. De Servische professor zei dat er een Russisch-Servisch plan is om de onafhankelijkheid van Kosovo alsnog tegen te houden. Servie gebruikt Rusland omdat dit land permanent lid is van de VN veiligheidsraad en Rusland gebruikt Servie om invloed te houden in Europa, de Amerikanen dwars te zitten en vanwege claims voor autonomie van Abchazie, zuid Ossetie en Transnistrie.

Servie wil : partition for recognition. Een soort van federatieve afscheiding van noord Kosovo. Daarop reageerde met name Albanie zeer fel: dat is het openen van Pandora's box. Daarop gaf de Servische professor weer aan dat de grootste angst van BelgradoAlbanisering is; de vorming van een groot Albanie( Albanie, Macedonie en Kosovo).

De relatie tussen Servie en Rusland is met name politieke en Kosovo gerelateerd. Het Servische leger heeft veel meer samenwerking met NAVO dan met het Rusische leger. De ex- en import tussen EU en Servie is drie keer zo groot dan tussen Servie en Rusland. Servie investeert meer in Rusland dan omgekeerd.

Waar NAVO en de EU rekening mee moeten houden, is dat het verlies van Kosovo een groot trauma is voor Servie. Kosovo bepaalt een deel van de culturele en historische identiteit van Servie. Daar niet aan voorbijgaan, maar tegelijkertijd steeds duidelijk maken dat definitieve stappen zijn gezet, is noodzakelijk. Begrip tonen , maar ook duidelijk maken dat verzoening en in het reine komen met het recente verleden essentiele elementen zijn om ooit een volwaardig EU lidmaatschap te verwerven.......