Vrouwen in Riad.

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Saturday, June 7 2008.

Net buiten Riad ligt een enorm complex, de Shura, het Saoedische parlement. 150 leden vergaderen hier met elkaar in een modern paleis. Deze leden zijn niet gekozen door het volk, maar aangewezen door de koning. Enorme zalen, glinsterende kroonluchters en hoogpolige tapijten zijn overal aanwezig. We worden eerst ontvangen door het vriendschapscomitee S.Arabie- NL en daarna door de buitenlandcommissie. Tussen deze twee vergaderingen door hebben we een vergadering met 3 dames van de women advisors group van het parlement. Vrouwen mogen geen parlementslid zijn, maar - zeer revolutionair - wel adviseur. Twee dames zijn totaal in het zwart en slechts de ogen zijn te zien. De derde dame heeft het gezicht onbedekt. Het is een vreemde gewaarwording om te discussieren met een paar vormeloze, zwarte gewaden met ogen. De dames in onze delegatie gaan er eens echt voor zitten. Waarom hebben jullie je gezicht bedekt? Moet zeker? De vormeloze, zwarte gewaden met ogen antwoorden in uitstekend engels dat ze dit zelf willen en dat ze vanuit religieuze motieven zichzelf bedekken. Onze religie is ons leven zegt zwartegewaad 1.

Tja, dan maar de volgende vraag: wat vreselijk dat jullie niet mogen autorijden! Zwartegewaad 2 antwoordt: nee hoor, heerlijk, altijd auto met chauffeur, Ik hoef echt niet te rijden! De Nederlandse dames beginnen wat vertwijfeld te kijken. Even tussendoor: vreemd dat ze er bij ons, mannen, niet fijntjes inwrijven dat in Saoedi Arabie, waar vrouwen niet mogen autorijden, het verkeer veel onveiliger is dan in Nederland!

Om toch maar een reden te hebben om te strijden voor de emancipatie van de Saoedische vrouw, vragen onze dames: wat vinden jullie nou het allerergst hier? Zwartegewaad 1 zegt: banen voor jongeren, er is een enorme jeugdwerkloosheid. Zwartegewaad 2 noemt: juridische hervormingen; vrouwen zijn nog wel achtergesteld in de wet. gelukkig, denken onze vrouwen, toch iets om voor te strijden! Maar dan zegt de dame met het zichtbare gezicht: wij vinden ons meer ge-emancipeerd dan jullie! Wij kunnen sneller hogere posities innemen omdat we niet hoeven te concurreren met mannen. Er zijn bijv. vrouwelijke professoren die les geven op vrouwenuniversiteiten waar iedereen vrouw is! Wij hebben meer vrouwelijke professoren dan in Nederland! Bovendien hebben we door onze kleding veel minder dan jullie last van aanranding en verkrachting. Kunnen we jullie ergens mee helpen? Wij willen het houden zoals het is! Laat ons lekker leven zoals wij willen leven! Wij verschillen gewoon van jullie wereld! De vormeloze zwartegewaden twinkelden vrolijk met hun ogen.

Tja, daar zaten onze dames.....