Lunch in Assenovgrad

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Saturday, May 10 2008.

Om 07.30 begon de dag met een ontbijt met nederlandse ondernemers in Bulgarije, een pluimveehouder, een meubelproducent, een directeur van een metaalbewerkingsbedrijf, een milieu ondernemer en een bankier. petje af voor de VOC mentaliteit van deze mensen! Enkele opvallende bevindingen:

-met name betere en goedkopere grondstoffen maken dat hier concurrerend kan worden geproduceerd.

-de factor goedkope arbeid speelt hier niet meer. Jonge Bulgaarse managers verdienen hier beter dan in Nederland!

-nauwelijks corruptie

-gas en elektriciteit vele malen goedkoper

-hier heb je nog vakmensen

-hier is nog ruimte, maar milieuregelgeving van de EU wordt letter voor letter overgenomen door Bulgarije

-Bulgaren werken harder en hebben maximaal 20 vrije dagen.

-productiemedewerkers verdienen 350 Euro netto per maand

-er is hier een kleine groep zware maffia die is geïnfiltreerd in het overheidsapparaat. Bulgaarse bevolking is dit spuugzat en hoopt op strenge EU.

  • Rijkdom wordt onder een klein groepje mensen verdeeld.

Dit zijn enkele van de vele, soms elkaar versterkende en soms elkaar tegensprekende waarnemingen van Nederlandse ondernemers in Bulgarije. Het grote verschil met Roemenië lijkt te zijn dat in Bulgarije veel minder overheidscorruptie is, maar meer met de overheid verweven zware criminaliteit.

beide landen worden vanuit Nederlands perspectief vaak in één adem genoemd, maar zijn zeer verschillend en moeten apart op eigen merites beoordeeld worden.

na het ontbijt splitst de delegatie in een Europees en een landbouwdeel. Ik leid de landbouwdelegatie omdat Annie Schreijer helaas vanwege ziekte niet mee is op deze reis. De deskundige en enthousiaste landbouwattaché Meeuwes Brouwer, die speciaal vanuit Boekarest met ons is meegereisd, begeleidt ons samen met zijn Bulgaarse assistente Doriana Milenkova. Mooi om te zien hoe goed de samenwerking is. We gaan naar het tuincentrum Bulland in de buurt van Plovdiv waar Bulgaren en Nederlandse ondernemers gezamenlijk het grootste distributiecentrum voor tuinplanten in Bulgarije op succesvolle wijze leiden.mede dankzij een startsubsidie van economische zaken.Jonge plantjes worden hier vanuit nederland naar toe getransporteerd, groeien hier uit en worden afgezet op de Bulgaarse markt. Goed voor Nederlandse en Bulgaarse ondernemers! We gaan verder het land in. Bulgarije is prachtig. Hoge met sneeuw bedekte bergketens en veel bossen en uitgestrekte landbouwgronden. We lunchen in een wijnfabriek in Assenovgrad, drinken natuurlijk wijn en houden een soort Poolse landdag met een groot aantal plaatselijke hoogwaardigheidsbekleders. Onder politie escorte reizen we na de lunch snel naar het vliegveld om de terugreis aan te vangen. Onze ambassadeur Willem van Ee begeleidt ons tot aan de vliegtuigdeur en met zijn handdruk eindigt een geslaagd werkbezoek en vol goede moed vangen we de thuisreis aan.........