Fitna

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Thursday, April 3 2008.

Veel is er al gezegd over de film van Wilders en gisteren was het felle debat in de Kamer. Het hele debat heb ik in de zaal gevolgd. Ministers uitmaken voor leugenaar gaat heel erg ver en tast het vertrouwen in ons systeem aan. Schokkend dat uit diverse onderzoeken blijkt dat velen in Nederland er van overtuigd zijn dat de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken de boel bij elkaar aan het liegen zijn en dat de Tweede Kamer op de fractie van de PVV na, dat voor zoete koek aanneemt.

Wat ik ook erg vind is dat de film en Wilders zo polariseert dat je of vóór of tegen bent. Ik ben tegen het één op één aan elkaar verbinden van terreur en islam, tegen het stigmatiseren van mensen vanwege hun geloof. maar ik begrijp de zorg van velen over de toenemende invloed van de Islam. Onze tradities waarop de Nederlandse samenleving is opgebouwd, zijn voor een zeer belangrijk deel Christelijke tradities. Islam, Boeddhisme, Shinto, Hindoeïsme zijn religies en levensvormen waar ik respect voor heb en die in Nederland in vrijheid beleden moeten kunnen worden, maar deze religies zijn wezensvreemd aan onze cultuur. Dat mag je òf niet zeggen, òf je brult het in schuttingtaal de verwarde samenleving in.

Historisch gegroeide uitingen van de Nederlandse samenleving hebben zeer vaak een relatie met het Christendom en niet met een andere religie. Vrezen we niet onbewust verlies van Christelijke waarden in onze geseculariseerde en geïndividualiseerde samenleving? Vrezen we mensen met een duidelijk religieus besef en dan nog eens dubbel als het de Islam betreft? Vrezen we demografische veranderingen? Deze gevoelens van onbehagen leven in de samenleving en zoeken een uitweg. Fitna en de botheid van dit debat helpen bepaald niet om deze gevoelens van onbehagen weg te nemen, maar je kunt er niet over praten zonder in een gepolariseerd kamp te worden ingedeeld. Grofheid snoert juist velen de mond. Alle nuances zijn weg. Respect voor andere religies, respect voor vrijheid van meningsuiting, respect voor andere culturen, kunnen best samengaan met bezorgdheid over behoud van eigen waarden. Die zorgen moeten meer uitgesproken worden en dat kan ook op een genuanceerde manier. Hoe behouden we Nederland in een schuivende, migrerende, geglobaliseerde wereld? Dit debat kan en moet met respect gevoerd worden. Hier moeten we niet uit een soort nieuwe politieke correctheid voor weglopen!