Twente

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Friday, March 7 2008.

Vandaag de hele dag op werkbezoek in de regio Twente samen met ongeveer 20 collega kamerleden. De meesten waren gisteravond al gekomen en hebben een plezierige avond en nacht gehad in de Lutte. Ik had gisteravond nog een debat met de minister van Buitenlandse Zaken en ben gisteravond laat naar huis gegaan en vanmorgen vroeg naar de 'vrije republiek Twente'! Ik nam deel aan het werkbezoek 'Twente biedt kennis en innovatie'. Samen met collegae Willibrord van beek en Han ten Broeke(VVD) en janneke ASchermers (CDA) werden we begeleid door o.a. gedeputeerde Abbenhues en de burgemeester van Enschede den Oudsten. We zijn eerst naar het Kennispark Twente gegaan. Ontvangst en uitleg waren zeer verzorgd en efficiënt. Prachtige virtuele presentatie van Mesa+ , nano innovatiecentrum. Nu nog een grote bouwput en volgend jaar een prachtig hih-tech centrum. Bezoek aan het bedrijf Virtu. 2 studenten kochten destijds een vrijgekomen opslagplaats van de Nederlandse Bank met een enorme ondergrondse kluis. Hierin stichtten zij een bedrijf dat data voor MKB bedrijven, ziekenhuizen e.d. opslaat. Nu staan in deze enorme kluis kasten vol harde schijven te zoemen en waait via ingenueuze systemen koellucht langs de kunstmatige breinen. Het bedrijf groeit als een speer, en de 2 stichters, Herke Plantenga en Remco van Mook zijn kanjers waar Nederland het van moet hebben. Alleen wel nog even jullie studie afmaken, heren! Na dit bezoek per bus naar het gemeentehuis, pardon, Huis voor Cultuur en Bestuur van de gemeente Nijverdal. Prachtige architectuur en een zeer bijzondere raadszaal die als een soort tent midden in een grote ruimte staat. hierna snel door naar de Koninklijke Ten Cate N.V. Dit bedrijf is 300 jaar geleden als textielbedrijf begonnen, kocht in 1852 het eerste via stoom aangedreven weefgetouw, produceerde 15 jaar geleden nog hemden, t shirts en handdoeken. Het roer werd omgegooid en technologie werd volop ingezet. Dit resulteert nu in een bedrijf dat wereldmarktleider is in kunstgras, materialen voor de ruimtevaart en een enorme groei doormaakt in de produktie van beschermende kleding. Er werken 4500 mensen waarvan ruim 1000 in nederland. Hoofdvestiging in Nijverdal ! Enthousiaste inleidingen door CEO de Vries en managing director Hendriks.

Laatstgenoemde is tevens voorzitter van het European technology Platform. Advies van hem: EU is gefragmenteerd als het gaat om eisen en kwalificaties. Dit gelijk trekken en op een hoog niveau vast leggen , geeft weer een impuls. Standaardisatie is drijfveer achter innovatie!

Het was een leerzame dag. De optimistische sfeer en de enorme drang om twente vooruit te helpen, werkt aanstekelijk! Morgen lekker actief in debat over Europa in Tros kamerbreed. Als het lukt, maak ik nog even reclame voor Twente !